*Nettavisen* Nyheter.

- Korrupsjon hindrer gisselavtale

Avtalen om en løslatelse av nordmennene er på plass, men korrupte lokale myndigheter kan stå i veien for en snarlig løsning.

15.08.06 12:18

Jarle Johansen (45) og Roger Bjerkås (40) ble bortført fra Nigerdeltaet forrige tirsdag. Begge er fra Møre og Romsdal og jobbet på skipet «Northern Comrade», som tilhører det norsk-amerikanske rederiet Trico Supply AS.

Oljeselskapet og lokalesamfunnet, som står bak bortføringen av nordmennene i Nigeria, har blitt enige om en avtale med kidnapperne, men problemet er at lokale myndigheter kommer inn i forhandlingsprosessen.

- Gjennomsyret av korrupsjon
- Det kan komplisere situasjonen. Dette er et land som er gjennomsyret av korrupsjon, sier FAFO-forsker Morten Bøås, som har Afrika som spesialfelt, til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at det kan være at guvernøren i delstaten Bajassa i Deltaregionen, som skal godkjenne en avtale før nordmennene blir løslatt, ønsker seg en personlig eller økonomisk gevinst ut av denne avtalen.

Bakgrunnen for gisseltakningen av nordmennene skal være både politiske og økonomiske motiver.

Sammensatt problem
- Det er et sammensatt problem med både økonomiske og politiske motiver. Når det gjelder politisk, er det fordelingen av olje hvor det er ulike rammevilkår for de forskjellige lokalsamfunnene som er et problem, sier Bøås til TV 2 Nettavisen.

Bøås forteller at lokalsamfunnene har sett seg lei på at levesettet deres blir forandret som et resultat på oljepolitikken. Det er for eksempel ikke noe særlig fisk igjen i sjøen. Derfor kommer de med politiske krav til oljeselskapene som miljøopprydding, veiutbygging og bedring av infrastruktur. Når det gjelder økonomiske motiver er det rett og slett militante grupper som krever løsepenger for gislene.

- Hvis det hadde vært tilfellet, ville dette gisseldramaet blitt løst tidligere. Men i dette tilfellet er det i grenseland mellom økonomiske og politiske motiver. Det ser ut til at flere lokalsamfunn ønsker seg en avtale med det nigerianske oljeselskapet Peak, sier han.

Eskalert de siste årene
Bøås forteller at gisseltakning av utlendinger i Nigeria er et problem som har eskalert de siste årene. Myndighetene har ikke muligheten til å stoppe dem, og i noen tilfeller kan de være i ledtog med gisseltakerne i den forstand at de tar i mot bestikkelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag