*Nettavisen* Nyheter.

- Korrupsjon sprer seg som kreft

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik åpner dører for Statoil og norsk næringsliv i Kasakhstan, advarer USAs OSSE-ambassadør mot korrupsjonen under president Nursultan Nasarbajevs styre.

26.05.04 11:07

Korrupsjon har spredd seg som kreft i Kasakhstan, og bare en demokratisk utvikling kan endre dette, mener Stephan Minikes, som er USAs ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Kreften som spiser seg gjennom landet deres er korrupsjon, sa han under et besøk i Almaty (tidligere Alma Ata) tirsdag.

Den uvanlig krasse uttalelsen falt samtidig med at Kjell Magne Bondevik (KrF) besøker landet. Under visitten sa Norges statsminister at Statoil har svært stor lyst til å vende tilbake til Kasakhstan og Kaspihavet.

– Statoil har planer og stor interesse av å gjennomføre visse prosjekter i den kasakhstanske delen av den kaspiske sokkelen, sa Bondevik, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Regjeringssjefens uttalelser kom etter et møte med Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev i hovedstaden Astana. Kjell Magne Bondevik deltok også på innvielsen av et nytt Statoil-kontor i byen.

Bestikkelser
Den amerikanske utsendingen Stephan Minikes’ krasse uttalelser kommer samtidig med at en domstol i New York forbereder påtale mot den amerikanske forretningsmannen James Giffen. Han skal ha bestukket Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev og landets tidligere oljeminister med til sammen omkring 530 millioner kroner. Nazarbajev avfeide denne måneden anklagene.

– Så lenge korrupsjonen vinner fram, vil fruktene av demokrati og markedsøkonomi aldri nå fram til Kasakhstans befolkning, sier den amerikanske OSSE-ambassadøren.

Han mener problemene bare kan løses gjennom en omfattende demokratiseringsprosess. Minikes mener Kasakhstan har gjort fremgang med tanke på å vedta strengere lover mot korrupsjon, men at det fortsatt gjenstår mye arbeid.

Betingelser
Kasakhstan skal snart dele ut borerettigheter til mer enn 20 områder i Kaspihavet, men utenlandske investorer er skeptiske til de strenge betingelsene som knyttes til kontraktene.

Statoil har i dag andeler i prosjekter på den aserbajdsjanske sokkelen i Kaspihavet og i en gassledning fra Aserbajdsjans hovedstad Baku til Ceyhan i Tyrkia, et prosjekt ledet av britiske BP. Men selskapet trakk seg ut av et flernasjonalt konsortium som utvikler det gigantiske Kashagan-feltet på kasakhstansk sokkel, fordi det mente det ikke oppfylte kriteriet om « modenhet og styring».

Kasakhstan har som mål å utvinne mellom 150 og 170 millioner tonn olje årlig innen år 2015. Det er stort sett vestlige oljeselskaper som står bak de omkring 170 milliarder kronene som er investert i det gigantiske landet siden Sovjetunionen gikk i oppløsning.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.