RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar driver valgkamp

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
En egyptisk terrorekspert mener mulla Krekar forsøker å få flere til å stemme på innvandringsfiendtlige partier.

- Jeg tror Krekars utspill om at Norge skal straffes hvis han utvises til Irak var planlagt for å gi ham en rolle i norsk valgkamp, sier terrorekspert Diaa Rashwan ved Al-Ahram Center for Strategic Studies i Egypt til TV 2 Nettavisen.

Rashwan tror Krekar bevisst forsøker å provosere fram innvandringsfiendtlige holdninger for å skape skarpest mulig fronter foran valget.

- Få dager før det forrige amerikanske presidentvalget ble USA truet med terroraksjoner via en videotape på Al Jazeera. Dette kan ha spilt en stor rolle for valgresultatet. Mange amerikanere ble redde, og kan ha blitt motivert til å stemme på George W. Bush, sier Rashwan.

- Spiller på terrorfrykt
- Utspillet er ment å motivere norske velgere til å stemme på de mest ekstreme politiske partiene i Norge. Partier som er mot muslimer og innvandrere, og sier muslimer truer det norske samfunnet, sier Rashwan.

Han er veldig bekymret for at Krekar i sitt intervju med den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera spiller på terrorfrykt for at flere skal stemme på muslimfiendtlige partier.

- Mulla Krekar er ikke en viktig mann i Midtøsten, og jeg tror norske eksperter vet at ikke Krekar har noen stor makt lenger. Problemet er at mange vanlige nordmenn tror Krekar er en ekstremt farlig mann.

- Overdriver likhet med bin Laden.
- Det er mye riktig i det han sier, men jeg tror han overdriver likheten mellom bin Ladens uttalelser før det amerikanske valget og Mulla Krekars intervju med Al Jazeera. Krekar er jo midt i en rettssak, og uttalelsene hans er nok først og fremst ment som kommentar til denne, sier terrorekspert ved Forsvarets Forskningsinstitutt Brynjar Lia.

Lia sier han ikke helt kan se hvordan det skulle hjelpe Krekar å hisse opp stemningen mot muslimer.

- Det han gjør er å få oppmerksomhet om sin person i media og forbli i medias søkelys. Det er han åpenbart interessert i, men media oppsøker ham i veldig stor grad også, sier Lia.

- Bør sendes hjem
- Dette er meninger som alle andres meninger. Jeg tror ingen av oss kan vite nøyaktig hva mulla Krekar har ment med sine uttalelser, sier Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

- Uansett er den beste løsningen å få ham sendt hjem. Når han er en fare for rikets sikkerhet bør hensynet til Norges befolkning gå først, og en føre var holdning bør medføre raskest mulig hjemsendelse. Derfor bør vi skaffe oss lovgivning som gjør dette mulig, slik man nå gjør i England og andre land, sier Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

- Tror du Krekar kunne tenkes å ville styrke Fremskrittspartiet for få til økt polarisering i det norske samfunnet?

- Jeg kan ikke begripe hvorfor mulla Krekar skulle ha interesse av å styrke Fremskrittspartiet. Om vi får økt innflytelse vil sjansen for hjemsendelse av Krekar øke. Forklaringen fra denne eksperten virker tøvete og helt ulogisk på meg, sier Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

- Ikke ment som trussel
- Krekar sier at utsagnet til Al Jazeera ikke var ment som noen trussel. Derfor forholder jeg meg til det, sier mulla Krekars advokat Brynjar Meling.

- Jeg har aldri vært noen stor tilhenger av konspirasjonsteorier, men det jeg synes det terroreksperten sier om Krekars rolle er interessant. Carl I. Hagen forsøker å tildele Krekar en viktigere rolle enn det han har. Sånn sett kan dette utspillet være viktig for å få litt perspektiv på tingene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere