RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar-gruppe planla Bush-attentat

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
24 medlemmer av Ansar al-Islam er arrestert i Tyrkia, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot Nato-toppmøtet der president George W. Bush skal delta.

Tyrkisk politi har avslørt planer om et terrorangrep mot Nato-toppmøtet i Istanbul 27. og 28. juni.

16 militante muslimer er arrestert i byen Bursa og åtte i Istanbul. De skal ifølge tyrisk politi har planlagt et bombeangrep mot Nato-toppmøtet i juni, der USAs president George Bush etter planens skal delta.

De 16 ble arrestert under en operasjon i den nordvestlige provinsen Bursa, heter det i en pressemelding fra tyrkisk politi. De 16 skal være medlemmer i Ansar al-Islam, som ble grunnlagt av mulla Krekar, heter det i meldingen. Krekar sier at han ikke lenger er leder for gruppen.

Beslagla våpen
Politiet beslagla våpen, eksplosiver og 4000 cd-er med en treningsmanual laget av al-Qaida-leder Osama bin Laden, melder tyrkisk CNN.

- Etter en vellykket operasjon er organisasjonen som planla dette angrepet ødelagt. Dette er resultatet av en ett år lang operasjon, sier guvernøren i Bursa, Ogun Kagan Kagsal.

Ifølge politiet planla gruppen også angrep på en synagoge i Bursa, og et bankran for å finansiere terroranslaget.

Krekar vet ingenting
Ansar al-Islams tidligere leder, mulla Krekar, sier han ikke vet noen ting om nyheten fra Tyrkia.

- Min informasjon er om gamle Ansar al-Islam. Men det nye Ansar al-Islam vet jeg ingenting om. Jeg kan ikke snakke om ting jeg ikke vet noe om, sier Krekar til NTB.

Han understreker at han ikke har noen kontakt med det nye Ansar al-Islam.

- Jeg vet ingenting om organisasjonen eller deres plan. Det er som en organisasjon i Guatemala for meg. Jeg vet ingenting om organisasjoner i Guatemala, akkurat som jeg vet ingenting om det nye Ansar al-Islam i Irak, Tyrkia, Iran eller andre steder, sier Krekar.

Møtet går som planlagt
Nato-toppmøtet vil markere den formelle inntreden i alliansen for Romania, Bulgaria, Latvia, Estland, Litauen, Slovenia og Slovakia.

Nato opplyser at toppmøtet vil gå som planlagt til tross for avsløringen om terrorplaner.

Tyrkia står under hardt press for å sørge for at sikkerheten tas hånd om under NATO-toppmøtet. Frykten for terroraksjoner har økt etter at fire selvmordsbombere gikk til angrep på to synagoger, det britiske konsulatet og Istanbul-kontoret til den London-baserte banken HSBC i november i fjor. 62 personer ble drept og flere hundre såret i disse angrepene.

Tyrkiske myndigheter har lagt skylden for disse selvmordsangrepene på lokale, islamistiske ekstremistgrupper med bånd til al-Qaida. 69 personer er tiltalt i forbindelse med angrepene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere