RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar risikerer ikke dødsstraff

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Iraks justisminister Malik Dohan Al-Hasan forsikrer overfor TV 2 Nettavisen at mulla Krekar ikke risikerer dødsstraff, men at det ikke er mulig å garantere for hans sikkerhet i landet.

- Irakiske myndigheter har ingenting imot mulla Krekar, sier justisminister Malik Dohan Al-Hasan til TV 2 Nettavisen. Irakiske myndigheter kjenner godt navnet på den omstridte religiøse lederen som var en av grunnleggerne og i sin tid leder av Ansar al-Islam, en gruppe USA knytter til al-Qaida. Iraks justisminister sier norske myndigheter er velkommen til å ta kontakt for å diskutere en utlevering, men poengterer at det er andre ting enn Krekar-saken som opptar irakiske myndigheter i øyeblikket:

Ikke høyt på dagsorden
- Vi er ikke spesielt opptatt av hans sak, men av sikkerhetssituasjonen i landet, sier Malik Dohan Al-Hasan. TV 2 Nettavisen intervjuer ham på telefon fra hans hjem onsdag kveld.

Al-Hasan sier Krekar ikke er å betrakte som kriminell i Irak. På spørsmål om mullaen risikerer dødsstraff dersom han sendes til Irak, svarer Al-Hasan benektende.

- En demokratisk stat
- Vi bygger en demokratisk stat og vil ikke straffe en person for sympati med militante grupper eller for å være motstander av okkupasjonen, sier han. Men Al-Hasan kan ikke love noe på vegne av Krekars fiender:

- Den irakiske regjeringen har ingen sak på Krekar, men vi kan selvsagt ikke gi noen sikkerhetsgaranti hvis han har fiender i Irak.

Jordan får nei
Jordan vil trolig be om å få Krekar utlevert, dersom han kommer til Irak. Men Malik Dohan Al-Hasan ser heller ikke at en utlevering til Jordan er aktuelt.

- Vi har avtale med arabiske land om å utlevere kriminelle og terrorister. Men vi kjenner godt til at Nederland og Norge har nektet å utlevere Krekar til Jordan på grunn av mangelende bevis på at han er involvert i terrorvirksomhet. Det vil vi respektere, sier Malik Dohan Al-Hasan.

Justisministeren i den midlertidige Irak-regjeringen er overrasket over at norske myndigheter ikke har kontaktet Iraks regjering dersom de mener alvor med å sende Krekar til landet.

- Hvordan tenker de å sende en person til Irak uten å ta kontakt med oss? sier han og ber norske myndigheter ta kontakt for å få klarhet i saken.

Ber Erna ta kontakt
Han spør TV 2 Nettavisen hvem som har ansvaret for saken i Norge og ber kommunal- og regionalminister Erna Solberg ringe når hun måtte ønske:

- Jeg anbefaler at den norske regjeringen tar kontakt med justisdepartementet i Irak nå eller når vi oppretter den nye regjeringen. De kan gi oss det de har av bevis eller informasjon om Krekar, og vi kan undersøke dette, sier Malik Dohan Al-Hasan.

- Kan ikke gi garantier
Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til TV 2 Nettavisen at innenriksministerens uttalelser ikke er mye verdt.

- Det er ingen i Baghdad som kan gi garanti for hvordan Krekar vil bli behandlet i Nord-Irak. Dette er et land som har dødsstraff, noe dommen mot Osman Omar Osman i dag viser. Så en minister kan ikke garantere at Krekar ikke vil bli idømt dette, sier Meling.

Han påpeker at dersom ministeren likevel ønsker å gi disse garantiene, er det et tegn på at Irak ikke er en rettsstat.

Erna Solberg vil vente
Erna Solberg sier til TV 2 Nettavisen at Norge ikke vil utlevere mulla Krekar til Irak før den permanente regjeringen er på plass og kan gi absolutte garantier om at Krekar ikke risikerer dødsstraff.

- Det er seks uker siden valget, og det har ingen hensikt å få garantier fra en midlertidig regjering, sier statsråden. UDI mener det er grunnlag for å sende Krekar til Irak nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere