RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kremls mann vant i Tsjetsjenia

Kreml-støttede Alu Alkhanov fikk over 50 prosent av stemmene og vant presidentvalget i Tsjetsjenia, sier valgkommisjonens leder til nyhetsbyrået Itar-Tass natt til mandag.

Etter at 64,1 prosent av stemmene var talt opp, hadde Alkhanov fått mer enn 75 prosent av stemmene, og var "den absolutte lederen" etter valget, sier valgkommisjonens leder Abdul-Kerim Arsakhanov.

De to nærmeste rivalene, Movsar Khamidov og Abdulla Bugajev, skal ligge an til å få henholdsvis 8,6 og 5 prosent av stemmene. Omkring 80 prosent av velgerne deltok ved valget, ifølge valgkommisjonen.

Vestlige observatører vendte søndag tommelen ned for presidentvalget i den krigsherjede, russiske utbryterrepublikken.

- Valget er ikke holdt i samsvar med demokratiske prinsipper, påpekte Europarådets valgobservatør Andreas Gross, som mener valget var udemokratisk.

- Dette var ikke på noen måte et demokratisk valg, sa den sveitsiske parlamentarikeren til nyhetsbyrået DPA i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj etter at valglokalene var stengt søndag kveld.

Valget i den russiske utbryterrepublikken ble holdt i kjølvannet av de to flystyrtene sist tirsdag, som krevde 89 menneskeliv. Ifølge russiske myndigheter ble flystyrtene forårsaket av to kvinnelige, tsjetsjenske selvmordsbombere.

Alu Alkhanov er kjørt fram som Kremls favoritt blant de sju kandidatene til presidentvalget etter at den forrige presidenten Akhmad Kadyrov ble drept i et attentat 9. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere