RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krigen er nobel

Sist oppdatert:
Fem år etter Irak-invasjonen er George W. Bush fortsatt optimist.

Det var ikke mangel på lovord da president George W. Bush markerte femårsdagen for den USA-ledede invasjonen av Irak med en tale ved Pentagon onsdag.

- Nødvendig og rettferdig
- Krigen er nobel, nødvendig og rettferdig. Med deres mot vil krigen i Irak ende med seier, sa Bush i sin tale, melder Associated Press (AP).

Talen hadde overhodet ingen referanser til de påståtte masseødeleggelsesvåpnene i Irak, som i forkant av invasjonen ble oppgitt som et hovedmål å fjerne.

BBCs korrespondent mener Bush prøver å redefinere årsaken til invasjonen når han i sin tale utelukkende fokuserte på at Saddam Hussein ble fjernet fra makten.

Bush gjorde det klart at han ikke har planer om å trekke tilbake ytterligere styrker fra krigssonen.

- Irak har blitt stedet der arabere forener seg med amerikanere for å nedkjempe og drive ut al-Qaida, sa han.

223327

15.380.000.000.000.000 kroner
- Kritikerne kan ikke lengre troverdig hevde at vi er i ferd med å tape i Irak, så nå hevder de at krigen koster for mye, sa Bush med henvisning til de nylig offentliggjorte beregningene til to toppøkonomer som estimerer at krigen totalt kan koste ufattelige tre trillioner dollar, altså over 15.380.000.000.000.000 norske kroner.

Da har økonomene også tatt med blant annet framtidige helsekostnader i regnestykket.

Bush avviste tallene som «overdrevne estimater», og sa at kostnadene er nødvendige når «vi ser de opp mot kostnadene en strategisk seier til våre fiender i Irak ville gitt».

Rundt 4000 amerikanske soldater er drept siden invasjonen startet 20. mars 2003, klokken 03.35 norsk tid. Antallet døde irakere varierer voldsomt fra kilde til kilde - fra 60.000 til en million. Over to millioner borgere er på flukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere