RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krigen går etter Saddams plan

Sist oppdatert:
Opprøret de amerikanske styrkene nå opplever i Irak, har vært Saddam Husseins plan fra dag én av, hevder en amerikansk general.

Selvmordsbomber og geriljaangrep mot amerikanske soldater og deres allierte i Irak blir stadig vanligere i Irak. Høstens angrep har vært så systematiske og dyktig utført at amerikanske militære ledere frykter at det var dette Saddam Hussein hadde planlagt helt fra starten.

Planla opprør
- Jeg tror Saddam Hussein alltid hadde som hensikt å starte et opprør dersom Irak skulle falle. Det er derfor du finner så mange våpenlagre over hele landet. De planla et opprør dersom Irak skulle falle, sier generalmajor Charles H. Swannack Jr., som er kommandør for en divisjon i den mest ustabile regionen i Irak, til Washington Post.

Han sier at Saddam Hussein nok ble overrasket over hvor fort Irak falt, og at han derfor ikke hadde mulighet til å starte et omfattende opprør de første månedene. Det forklarer hvorfor det ikke var mange antiamerikanske angrep i juli og august, mens det nå ser ut til å ha blitt satt inn en offensiv, mener Swannack Jr.

Stadig flere angrep
Like etter at selve invasjonen var over i mai og juni, var det i gjennomsnitt fem til seks angrep mot amerikanske styrker om dagen. Mot slutten av sommeren var tallet 15, mens det nå er mellom 30 og 35 angrep mot amerikanere i Irak hver eneste dag.

Swannack sier at det ikke finnes bevis for at Saddam Hussein selv styrer angrepene.

- Han må flytte så mye at han ikke kan planlegge operasjonene dag for dag, sier han.

Slapp løs fanger
Også oberstløytnant Oscar Mirabile, som leder amerikanernes sikkerhetsoperasjoner i byen Ramadi, er enig at de angrepene vi nå ser i Irak, har vært planlagt lenge.

- Han slapp løs kriminelle på gaten. Hvorfor ville noen gjøre noe sånt? Saddam visste at han ikke kunne vinne krigen direkte mot koalisjonsstyrkene. Han gjorde klart til det vi nå ser, sier Mirabile.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere