- Krigen mot USA fortsetter

- Krigen i Irak slutter ikke før amerikanske og andre utenlandske styrker er ute av landet, sier opprørsleder til Nettavisen.

18.10.06 11:00

Det sier Abu Ali som er leder for en av opprørsgruppene i Irak.

- Det er de som har skapt alle problemer til vårt land. Derfor er det viktig for oss og andre motstandsgrupper at de reiser fra Irak, eller at de presenterer en plan for tilbaketrekking, sier Abu Ali til Nettavisen.

Al-Haiq-hæren er en av flere opprørsgrupper som er ansvarlig for angrep mot de amerikanske styrkene i Irak, særlig i Al-Anbar-området utenfor Bagdad.

- Media dekker ikke alt som skjer her. Hver dag angriper vi flere amerikanske mål uten at media vet om det. De utenlandske styrkene og den irakiske regjeringen sensurerer nyhetene og det som skjer i Al-Anbar, sier Abu Ali.

En ny meningsmåling viser at 71 prosent av irakerne ønsker at de amerikanske styrkene skal forlate landet innen ett år. Meningsmålingen er utarbeidet av University of Maryland i USA på oppdrag for World Public Opinion. Rundt 1000 irakere er blitt intervjuet, og feilmarginen er på 3 prosent.

Økning av ekstremister
I en ny FN-rapport, som er utarbeidet av terroreksperter tilknyttet FNs sikkerhetsråd, kommer det frem at al-Qaida spiller en sentral rolle i kampene og voldshandlingene som pågår i Irak, samt at Irak har en viktig rolle i utviklingen av den islamistiske bevegelsen.

For to uker siden valgte president George W. Bush at hovedtrekkene i en omstridt etterretningsrapport om terrorisme skal offentliggjøres, etter at deler av den ble lekket til pressen.

- Vet ikke hva al-Qaida gjør
- Men dere dreper også sivile?

- Det er ikke riktig. Situasjonen i Irak er kaotisk og mange internasjonale etterretninger har egne agenter i landet, blant annet Israel og Iran, sier Abu Ali.

- Men al-Qaida sier at de er ansvarlig for flere angrep mot sivile?

- Vi vet ikke hva al-Qaida gjør. Al-Qaida tror på én ting, at krigen i Irak er en krig mellom Islam og korsfarerne som ledes av USA, sier Abu Ali.

- Men hvorfor vil dere ikke forhandle med den irakiske regjeringen?

- Vi er ikke klar til å forhandle med en regjering som har en iransk og amerikansk agenda. Den irakiske hæren og de amerikanske styrkene er ansvarlig for drap på mange sunni-arabere. Vi har ikke glemt dette. Som jeg sa, det viktigste er at USA trekker seg ut av landet og la oss irakere i samarbeid med FN bygge et nytt Irak. Før okkupasjonen var det aldri slik at sjia-arabere og sunni-arabere ikke snakket sammen. Det skjedde etter at vi ble okkupert, sier Abu Ali.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.