*Nettavisen* Nyheter.

- Krim blir russisk denne uken

SIGNERTE TIRSDAG: Krims statsminister Sergej Aksjonov snakker med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Kreml  tirsdag, før de signerte avtalen om at Krim skal bli en del av den russiske føderasjonen. Foto: Kirill Kudryavtsev (Afp)

Russland og Krim gjør raskt unna formalitetene.

20.03.14 15:00

MOSKVA/BRUSSEL (NTB-Reuters): Den juridiske prosessen som vil gjøre Krim til en del av Russland, vil bli ferdig denne uken, ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Samtidig melder Tysklands regjeringssjef Angela Merkel at EU vil bli enige om flere sanksjoner mot Russland på toppmøtet som begynner torsdag ettermiddag.

Følg Nettavisens livestudio for det siste om Krim og Ukraina

SISTE: Dumaen, underkammeret i Russlands nasjonalforsamling, ratifiserte torsdag avtalen som opptar Krim i den russiske føderasjonen, melder Ria Novosti. Avstemmingsresultatet var 443 mot 1.

To dager etter Putins tale

Det er russiske nyhetsbyråer som siterer Sergej Lavrovs uttalelse torsdag, to dager etter at president Vladimir Putin underskrev en avtale som gjør Krim til en del av Russland.

– Praktiske skritt tas for å gjennomføre avtalen som gjør Krim og Sevastopol russisk, sier Lavrov ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

– Den juridiske prosessen blir fullført denne uken.

Øverstkommanderende løslatt

Torsdag morgen kom meldingen om at øverstkommanderende for den ukrainske marinen som ble pågrepet på Krim onsdag, er sluppet fri, opplyser Ukrainas fungerende president.

Klikk på bildet for å forstørre.

BANER SEG VEI: Pro-russisk milits baner seg vei gjennom inngangen til den ukrainske marinens hovedkvarter i Sevastopol onsdag. En fotograf fra Associated Press var vitne til at flere hundre militsmenn brøt ned inngangsporten og tok seg inn på basen, der de heiste det russiske flagget. Foto: Andrew Lubimov (Ap)


Kontreadmiral Serhij Hayduk ble tatt til fange da prorussiske grupper og russiske soldater stormet hovedkvarteret til den ukrainske marinen i Sevastopol.

– Kontreadmiral Hayduk er løslatt sammen med alle andre sivile gisler som ble tatt av russiske soldater og medlemmer av de selverklærte myndighetene på Krim, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i en uttalelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

KUTTER FLAGGLINA: Et medlem av den pro-russiske militsen tar kniven til hjelp for å ta ned det ukrainske flagget på marinebasen i Sevastopol onsdag. Foto: Andrew Lubimov (Ap)


Merkel varsler sanksjoner

EU vil bli enige om flere sanksjoner mot Russland på toppmøtet som begynner torsdag ettermiddag.

Det sier Tysklands regjeringssjef Angela Merkel ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Merkel vil EU-lederne gjøre det klart at de er beredt til å gå til et tredje stadium med sanksjoner, inkludert økonomiske tiltak, hvis det er nødvendig.

Merkel sier at det gjenstår å beslutte om planlagte tysk-russiske konsultasjoner i april skal gå som planlagt. Hun tilføyer at G8-gruppen for tiden ikke eksisterer på grunn av spenningen i forholdet til Russland.

Øverst på agendaen

Krisen i Ukraina og Russlands annektering av Krim blir det viktigste temaet når unionens stats- og regjeringssjefer samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

Mange analytikere tror det minst er nødvendig med økonomiske sanksjoner hvis Russland skal presses til å gi fra seg Krim igjen. Denne typen sanksjoner er kjent som «tredje stadium» i EU-systemet.

Så langt er det imidlertid lite som tyder på at det er enighet blant de europeiske landene om å gå så høyt på banen.

– Det er ingen enighet om å gå til tredje stadium på det nåværende tidspunkt, sier en tjenestemann som deltar i planleggingen av toppmøtet, til nyhetsbyrået Reuters.

– Stilltiende akseptert

En fransk diplomat kan opplyse at EU-landene forsøker å finne en straffemekanisme som befinner seg mellom stadium to og tre.

– Det må være noe som er effektivt, understreker poenget og er forståelig for den jevne europeer, mener diplomaten.

Ifølge Reuters er Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Polen og ett eller to andre land rede til å skjerpe sanksjonene. Men flesteparten av de andre EU-landene skal være skeptiske.

I praksis betyr dette at Russlands annektering av Krim er blitt stilltiende akseptert, hevder nyhetsbyrået.

– Vi må akseptere at Russland tenker på en annen måte enn oss. Verdiene deres er ikke de samme som våre, sier en østeuropeisk EU-diplomat, som likevel understreker at innlemmelsen av Krim i Russland er «svært uheldig».

Sarkastiske kommentarer

Linjen EU-landene ser ut til å legge seg på, kan tyde på at «tredje stadium» først blir aktuelt dersom Russland skulle sende soldater inn på det ukrainske fastlandet.

Et viktig tema på toppmøtet vil trolig bli hva som skal til for å utløse strengere sanksjoner. I tillegg er det uansett ventet at landene vil legge til noen ekstra russiske navn på listen over tjenestemenn og politikere som har fått sine kontoer i vestlige banker frosset.

Disse sanksjonene har så langt utløst sarkastiske kommentarer fra russiske politikere, men ingen endring i Russlands politikk overfor Ukraina.

En av årsakene til EU-landenes forsiktige holdning, er at nye sanksjoner etter all sannsynlighet vil bli møtt med gjengjeldelse fra Russland.

– Sanksjonene kommer til å være symbolske, fordi ingen ønsker selv å bli rammet. Britene vil beskytte sin finansnæring, mens Tyskland ønsker å skjerme gassleveransene og handelssamarbeidet med Russland. Det eneste som vil komme fra Brussel, er noen sterke uttalelser, sa statsviter Asle Toje ved Universitetet i Oslo til NTB tidligere denne uken. (©NTB)


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.