RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kroppsdeler overalt

Foto: REUTERS/Times Now TV /Scanpix
Sist oppdatert:
Dødstallene etter togbombene i Mumbai har nå passert 160. Se video og bilder fra katastrofen.

Eksplosjonene skjedde midt i kveldsrushet i Indias finansielle hovedstad Mumbai (tidligere Bombay) klokken 18.30 lokal tid (14.00 norsk tid) - med togene fulle av mennesker på hjem vei fra jobb.

En korrespondent for CNNs søsterbyrå CNN-IBN satt på et tog som forlot stasjonen da en av togbombene smalt.

- Folk hoppet og ble drept da toget traff dem. Kroppsdeler ligger over alt, forteller korrespondenten til CNN.

Over 160 mennesker er drept og minst 460 skadd, melder nyhetsbyrået Reuters tirsdag kveld. Dødstallene fryktes å stige ytterligere utover natten.

Se bildespesial nederst i saken.

Seks millioner mennesker benytter seg av jernbanenettverket i Bombay daglig. Byen er satt i høyeste alarmberedskap og regjeringen har kalt inn til krisemøte tirsdag kveld.

Det er første gang i Indias historie at tog rammes av det som trolig er terrorisme, og hele togsystemet i byen er nå naturlig nok stengt.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepene, men spekulasjonene går på at opprørsgrupper fra indisk Kasjmir står bak.

- Ble advart
Den indiske innenriksministeren sier myndighetene ble advart om angrepene, men at de verken fikk beskjed om sted eller tidspunkt, ifølge AP.

- Avskyelige terrorhandlinger
Ifølge de siste meldingene skal i alt åtte bomber ha gått av på tog og togstasjoner i Mumbai i løpet av ti minutter.

- Terrorister står bak, sier Indias statsminister Manmohan Singh, ifølge CNN.

Han oppfordrer befolkningen til å holde seg rolig, og beskriver hendelsene som «et sjokkerende og feigt forsøk på å spre hat».

Pakistanske ledere fordømmer angrepene og kaller dem «avskyelige terrorhandlinger». Lokale myndigheter har ennå ikke sagt noe om hvem som står bak angrepene.

Nyhetsbyråer har rapportert forskjellige antall eksplosjoner, men lokalt politi bekrefter at det minst skal dreie seg om syv eksplosjoner i tre forsteder, melder BBC.

- Ingen nordmenn
Utenriksdepartementet har ikke fått inn meldinger om at det befinner seg nordmenn i Mumbai.

- Så langt er det helt stille, men vi er i ferd med å undersøke om det har vært nordmenn i området. Vi er i beredskap og følger situasjonen nøye, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nyhetene.

Ikke første gang
Terrorforsker Laila Bokhari ved Forsvarets forskningsinstitutt forsker på terrorisme i India og Pakistan. Hun sier det har vært en rekke terroranslag i regionen tidligere. I 1993 miste 250 livet i en terrroraksjon i Mumbai.

- Historien viser at en rekke radikale, militante islamister har stått bak de største terrorangrepene. Det er ulike konflikter innad i India og i regionen, sier hun til TV 2 Nyhetene.

- Tror du noen vil ta på seg skylden for togbombene i Mumbai?

- Det er for tidlig å si. Tidligere har noen tatt på seg ansvaret for en aksjon, men det er ikke alltid dem som står bak likevel, svarer Bokhari.

- Sju bomber gikk av på relativt kort tid i Mumbai- hva betyr det?

- Det tyder på at aksjonen var koordinert og godt planlagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere