RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Økt press for fred i Sudan

Sist oppdatert:
Det internasjonale presset på partene i Sudan-konflikten for å skape en fred har økt etter konferansen i Oslo, mener norske myndigheter.

Norge har i to dager vært vertskap for en konferanse hvor tre opprørsbevegelser og de sudanske myndighetene for første gang har foretatt en samlet gjennomgang av bistandsbehovet i Afrikas største land.

I en sjelden felles opptreden tirsdag redegjorde geriljagruppen SPLM i Sør-Sudan og Sudans regjering for nødhjelpsbehov i landet etter at en fredsavtale er på plass.

Etter over 20 år med borgerkrig er partene enige om gjenoppta forhandlingene i neste uke.

- Når partene gir uttrykk for ønske om enighet foran så mange internasjonale aktører, som her i Oslo, så skjerper det forpliktelsen til å bli enige, mener statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

Aldri signert
Partene ble enige om en fredsavtale i juni, men avtalen ble aldri signert som planlagt.

Den «gamle» borgerkrigen havnet fullstendig i skyggen av den nye krigen i den østlige provinsen Darfur, som FN mener har utviklet seg til verdens verste humanitære katastrofe.

Norge mener det ikke blir noen løsning på krisen i Darfur uten en fredsavtale for hele Sudan. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sa da hun åpnet møtet mandag at fred i Sudan aldri har vært nærmere enn nå.

Men en politisk løsning for Darfur må finnes innenfor en nasjonal fredsavtale, var budskapet i Oslo.

To forhandlinger
7. oktober kommer regjeringen og opprørsbevegelsen sammen i Kenya for å gå de siste skrittene fram til en fullstendig fredsavtale for hele Sudan.

To uker senere møter regjeringen de to opprørsgruppene i Darfur i Nigeria. Disse forhandlingene er tilrettelagt av Den afrikanske union, AU.

Møtet på Holmenkollen Park Hotel mandag og tirsdag er blant de største internasjonale møtene som er holdt om Sudan, med over 100 deltakere og 30 land representert. I tillegg var representanter for Verdensbanken, EU, FN og AU med.

Norge skal seinere holde en giverlandskonferanse for Sudan, men det vil ikke skje før det foreligger en fredsavtale for hele Sudan.

Statssekretær Vidar Helgesen har kunngjort at Norge gir 1,7 millioner kroner til utplassering av flere observatører fra FNs høykommissær for menneskerettigheter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere