RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kunne endt katastrofalt

Sist oppdatert:
Trefningen i Maymane tirsdag kunne endt med katastrofe for de norske soldatene, sier pressetalsmann for Fellesoperativt hovedkvarter.

- Det er ikke grunn til å legge skjul på at det var en veldig farlig situasjon. Det var veldig nært at det kunne blitt katastrofalt, sier Thom Knustad til TV 2 Nettavisen.

De 200-300 mennene som angrep leiren med de norske soldatene tirsdag morgen var væpnet med håndgranater og automatgeværer.

- Det dreide seg nok ikke om demonstranter, men en væpnet gruppe, sier Knustad.

Håndgranater
Etter først å ha brutt ned porten rundt leiren, satte de væpnede mennene fyr på en bil i forgården. Samtidig tok en gruppe seg inn i et nabohus. Herfra kunne de skyte og kaste håndgranater inn i den norske leiren.

Beleiringen av nabohuset varte i nærmere 12 timer.

-Det var nok mer dramatisk enn det som kom fram. Det ble brukt store mengder håndgranater, sier Knustad.

Skarpt
De norske soldatene brukte gummikuler og tåregass for å spre demonstrantene. De skjøt også varselskudd i lufta. Samtidig avfyrte to nederlandske F-16-fly varselskudd over byen.

Det er ikke klart om de norske soldatene skjøt med skarpt direkte demonstrantene. Fire afghanere skal være drept i kampene. Ifølge Reuters ble de skutt av aghansk politi.

Seks norske soldater ble skadd. Samtlige skal være truffet av steiner eller splinter fra håndgranater. To av soldatene ble evakuert til et sykehus i Mazar-e-Sharif.

Spent
Dagen etter angrepet på Isaf-leiren er situasjonen fortsatt spent i Maymane. Leiren ligger midt i byen.

- Det er rolig ved leiren, men situasjonen er fortsatt uavklart i Maymane by, sier pressetalsmann Christian Øverli ved Fellesstaben til Tv 2 Nettavisen.

Påkjenning
Angrepet kom på et maksimalt uheldig tidspunkt. En gruppe på 8-10 norske soldater var i Kabul på permisjon da angrepet kom. Blant dem var lederen, oberstøytnant Bjørn Arild Siljebråten. Gruppen er nå på vei tilbake til Maymane.

Angrepet tirsdag var en stor påkjenning for de norske soldatene. Et stressmestringsteam er nå på vei fra Norge. Teamet består av lege, psykiater, psykolog og sykepleiere.

Det var 33 norske soldater, en norsk politimann og et 20-talls soldater fra Finland, Sverige og flere andre land i leiren da den ble angrepet. Nordmennene er del av et såkalt Provisional Reconstruction Team (PRT), og har til oppgave å bidra til å stabilisere sikkerhetssituasjonen og hjelpe til med oppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan etter tiår med krig.

Blir stående
Statsminister Jens Stoltenberg understreket i Stortinget onsdag at de norske styrkene i Afghanistan vil bli stående.

- Norge har et langsiktig perspektiv for bistanden til Afghanistan. Nettopp når det oppstår en vanskelig situasjon, er det viktig å vise fasthet. De norske styrkene blir stående i Afghanistan, sa Stoltenberg.

Ni drept

Angrepet i Maymane ble trolig utløst av trykkingen av Muhammed-karikaturene i flere aviser. Onsdag fortsatte protstene. Minst to afghanener ble drept og 16 skadd i sammenstøt i Zabul-provinsen i sør. Til sammen er ni personer drept i Afghanistan de siste dagene som følge av opptøyene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere