RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
USAs utenriksminister Condoleezza Rice.
USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

- Kurderne må dele på oljen

Sist oppdatert:
Utenriksminister Condoleezza Rice ber kurderne om å samarbeide med regjering i Bagdad og dele oljeinntektene med resten av landet.

Det sa Rice til kurdiske politikere med regionens president Massoud Barzani i spissen, da hun besøkte Abril i Nord-Irak.

Oppfordret til samarbeid
Torsdag hadde Rice samtaler med irakiske ledere og regjeringsmedlemmer i Bagdad. Fredag møtte Rice kurderne og oppfordret dem om å samarbeide med andre folkegrupper i Irak om en ny energilov.

Statsminister Nechirvan Barzani som leder den regionale regjeringen for Kurdistan og Nord-Irak, gikk kraftig ut mot den irakiske oljeministeren i en pressemelding den 27. september. Barzani truer med at Kurdistan kan komme til å løsrive seg dersom lete-og produksjonsavtalen med utenlandske selskaper, blant annet norske DNO, ikke blir respektert i Bagdad.

Det skjedde etter at den irakiske oljeministeren Hussein Shahristani igjen den 24. september gikk ut mot lete- og produksjonsavtalen som utenlandske selskaper har inngått med den regionale regjeringen i Kurdistan. Shahristani sa blant annet at oljeministeriet i Bagdad ikke var bundet til disse kontraktene og at de ville gjennomgå kontraktene.

Den kurdiske regionen er vært den eneste selvstyrte siden 1991, og det er stor diskusjoner om hvem som skal ha råderetten over oljeressursene i de ulike regionene i Irak.

Viktig for DNO
Det norske oljeselskapet DNO var blant de aller første som signerte avtaler om leting etter olje i Kurdistan etter at den USA-ledede invasjonskrigen ble avsluttet.

Det hersker nå meget store forventninger til DNOs operasjoner i Nord-Irak, og selskapet har allerede bekreftet funn av olje i den første letebrønnen som er boret i Tawke-området.

Også et par andre internasjonale uavhengige oljeselskaper har inngått tilsvarende avtaler med den regionale regjeringen og er i full gang med leteboring i områdene Nord for Iraks store nordlige felt rundt Kirkuk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere