*Nettavisen* Nyheter.

- Kutt ut å forfalske pengene våre!

Det er ikke bare Nord-Koreas atomplaner som irriterer president George W. Bush. Nå vil han ha slutt på at Nord-Korea trykker falske dollarsedler.

26.01.06 22:06

HOUSTON: (NA24): På en pressekonferanse torsdag gikk Bush hardt ut mot Nord-Korea, som ifølge amerikanske myndigheter driver en storstilt forfalskning av amerikanske dollar.

- Når noen forfalsker pengene dine, så vil du stanse dem. Så vi sier klart til nordkoreanerne: Kutt ut å forfalske pengene våre, sa Bush.

USA har lenge hevdet at amerikansk valuta er blitt et av Nord-Koreas viktige eksportprodukter, ved siden av varer som våpen og narkotika.

Den siste tiden har USA gjennomført flere tiltak mot flere firmaer og en bank som amerikanske myndigheter mener er involvert i falskmyntneri, hvitvasking og narkotikatrafikk styrt fra Nord-Korea.

Dette har igjen ført til at Nord-Korea nekter å komme tilbake til forhandlingsbordet for å diskutere landets atomprogram. Styresmaktene hevder USA forsøker å styrte Nord-Koreas regime med økonomiske sanksjoner.

- Ikke kompromiss
Bush vil gjerne ha i gang forhandlingene igjen, men det blir ikke snakk om noe kompromiss i kampen mot falske dollarsedler.

- Det er ikke snakk om noe kompromiss, som: Hei, kom tilbake til forhandlingsbordet, så kan du forfalske pengene våre, bare forfalsk 20-dollarsedler, og ikke 100-dollarsedler. Nei, vi kommer til å håndheve loven og beskytte valutaen til det amerikanske folk, sa Bush.

«Supernotes»
Den konservative amerikanske avisen Washington Times har skrevet at de nordkoreanske seddeltrykkerne har produsert totalt 19 ulike versjoner av amerikanske hundredollarsedler siden 1989. De ulike versjonene er kommet for å holde følge med små endringer på de ekte sedlene. Kvaliteten på forfalskningene fra Nord-Korea skal overgå det meste som har vært sett, og de har derfor fått en egen betegnelse: «Supernotes».

Amerikanske myndigheter skal totalt ha beslaglagt 45 millioner dollar i falske sedler de mener er produsert i Nord-Korea.

De viktigste nyhetene får du på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.