- Kuttet av fingrene til Gaddafis sønn

Foto: AP (Ap)

Libysk opprørssoldat hevder han så fingrene bli kuttet av.

23.11.11 13:23

Forrige lørdag ble Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam (39), arrestert etter å ha vært på flukt i flere uker.

Sønnen flyktet fra Sirte samme dag som faren ble lynsjet på åpen gate i sin fødeby. Drapet på Gaddafi skapte stor oppmerksomhet rundt opprørshærens brudd på menneskerettigheter.

- Kuttet av tre fingre
Nå hevder flere libyske medier at fangevoktere kuttet av Saifs tre fingre på høyre hånd etter arrestasjonen.

Et libysk TV-program siterte Abdullah Al Zentan, en soldat fra Zintan hvor Saif holdes i varetekt, som sier at han så «dem kutte av fingrene til Saif al-Islam», skriver The Times.

En militær talsmann for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Abdul Rachman Busin, sier han ikke vet hvordan skadene ble forårsaket.

- Jeg aner ikke om våre folk kuttet dem av, eller om det skyldes en ulykke før eller under arrestasjonen, sa Busin sent tirsdag kveld.

Årsaken skal angivelig være at Saif pekte på en av soldatene på en truende måte. Det å kutte av kroppsdeler skal være et typisk kjennetegn for Al-Qaidas metoder på slagmarken, og det anses for å være krigsforbrytelser.

Skylder på Nato
Saif al-Islam har tidligere hevdet at han ble påført skadene under et Nato-angrep.

- Denne skaden fikk jeg for en måned siden av Nato, og takk Gud for at vi ikke har blitt angrepet av libyere, vi ble angrepet av Nato, sa han i et TV-intervju.

En ukrainsk lege som skal ha behandlet skadene til Saif, Andrej Merkovsky, skal ha sagt at skadene ser ut til å være en måned gamle. Men han har også sagt til BBC at han er usikker på om skadene skyldes bombeangrep.

Stilles for retten
Samtidig pågår det en diskusjon om den videre prosessen. Luis Moreno Ocampo fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har ankommet Tripoli for å drøfte straffeprosessen til Saif.

Det libyske overgangsrådet ønsker å stille Saif for retten i Libya. ICC sier det er greit å straffeforfølge Saif i Libya, men krever at dommere fra Den internasjonale straffedomstolen er involvert i rettsprosessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.