RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AKINTUNDE AKINLEYE (REUTERS)

- Kvinne drept midt under fødselen

Sist oppdatert:
Moren, jordmoren og barnet skal ha blitt brutalt drept. - De drepte uten nåde, sier hjelpearbeider.

Massakren i de tre nigerianske byene søndag krevde minst 500 menneskeliv. Kvinner og barn ble hakket i hjel med macheter da de forsøkte å flykte vekk fra de muslimske gjengene.

De tre landsbyene Dogo Nahawa, Ratsat og Zot ligger halvannen mil fra delstatshovedstaden Jos, hvor flere hundre mennesker ble drept under sammenstøt mellom kristne og muslimer i januar.

Erkebiskop i Jos, Benjamin Kwashi, besøkte én av de rammede landsbyene mandag.

- Jeg ble møtt av et horribelt syn. Det var et syn av barn som var blitt slaktet og babyer hadde fått skåret opp munnen sin, sier Kwashi til Nettavisen.

- Hvordan skal de overlevende klare å fortsette etter dette?

- Jeg tror ikke det var noen som overlevde. Jeg telte én overlevende. Hele familier og generasjoner ble drept, sier han.

- Mange ble halshogget
Organisasjonen Christian Solidarity Worldwides (CSW) har vært i kontakt med søsterorganisasjoner i regionen, som har fortalt om det grufulle synet de ble møtt av på åstedet for massakren.

- Det er anslått 500 drepte, og de aller fleste er barn. Mange ble halshogget og det ble funnet barn med macheter i ryggen. På ett sted ble det funnet fire drepte babyer og 28 døde barn som var under fem år gamle, sier leder for Christian Solidarity Worldwides Sub Sahara-avdeling, dr. Khataza Gondwe, til Nettavisen.

Angrepene skjedde ved 02.00-tiden midt på natten og varte i nesten tre timer.

- De lå og sov i sengene sine da angrepene ble gjennomført samtidig i de tre landsbyene. En kvinne var i ferd med å føde da skytingen startet. Både hun og barnet døde i prosessen, sier Gondwe.

- De dreper uten nåde, sier hun.

Drept under fødselen
- Jeg har også hørt om den gravide kvinnen. Hun ble drept, barnet ble drept og jordmoren ble drept. Jeg aner ikke hvor gammel kvinnen var, men nå er alle begravd, sier erkebiskopen.

Nigerianske myndigheter har mobilisert flere soldater i området for å hindre en eskalering av den sekteriske volden. Hensikten er å styrke sikkerheten og hindre at flere våpen kommer i omløp.

Jos har vært under militært portforbud siden januar etter at flere hundre mennesker ble drept i sammenstøt mellom kristne og muslimer. Likevel har myndighetene mislykkes med å avverge en eskalering av situasjonen.

- Det som er bekymringsfullt er at dette skjedde mens Jos er under et portforbud. Likevel klarer de å begå slike handlinger. Det har vært mange tilsvarende drap i området tidligere, men dette er hittil det verste. Forhåpentligvis så vil politiet og forsvaret forhindre at dette fortsetter, sier Gondwe.

I 2001 ble rundt 1000 menneske drept i opptøyer, og i 2004 ble nærmere 700 drept i sammenstøt mellom kristne og muslimer i og utenfor byen Jos.

95 arrestert
Så langt skal 95 mennesker ha blitt arrestert for de bestialske drapene som fant sted natt til søndag.

Mange hevder søndagens massakre var en ren hevnaksjon for sammenstøtene i januar, og at massakren er et resultat av sekteriske konflikter mellom kristne bønder og muslimske nomader.

- Det er slik situasjonen blir presentert i internasjonale medier. Men dette er en konflikt som handler om å få kontroll i delstaten, sier Gondwe.

FAFO-forsker Morten Bøås mener også at det blir for enkelt å skylde på religionsmotsetninger mellom muslimer og kristne.

- Det er mye mer komplisert enn en religionskonflikt fordi dette er et lappeteppe av lokale konflikter rundt adgang til land, makt og inntekter som er i lokaladministrasjonen, sier Bøås til Nettavisen på telefon fra Sierra Leone.

- I en opphetet situasjon blir religion en markør, sier Bøås.

- I denne giganten av et land så kan ting lett komme ut av kontroll. Det er en lang tradisjon for kyniske politikere som bruker politisk vold for å manøvrere seg selv inn i posisjon, sier Bøås.

- Man må nesten være i Jos for å forstå hvorfor dette plutselig har eksplodert, sier Bøås.

Les også: - Barn ble fanget i nett, hakket i hjel og skalpert

Men erkebiskop Kwashi, som befinner seg i Jos, aner ikke hva som var motivet for angrepene.

- Jeg skulle ønske at jeg visste det, for da kunne man startet forhandlinger, sier han.

Videre skisserer erkebiskopen opp en mulig løsning på den svært dramatiske situasjonen.

- Det er tre ting som må gjøres nå. Nigerianske myndigheter må sørge for sikkerheten til alle. Deretter blir det vår jobb som prester å få de kristne til å tilgi, og ikke søke hevn. Hven er å ta et steg tilbake. Vi er nødt til å se fremover. Deretter må myndighetene jobbe for å skape integrering og tilrettelegge for at disse gruppene kan sameksistere, sier Kwashi.

Krever at myndighetene handler
En rekke større organisasjoner, med FN i spissen, krever nå at myndighetene i landet sørger for at de ansvarlige for massakren blir stilt for retten, og ikke minst at en begynner å fokusere på de bakenforliggende problemene som utløste tragedien.

- Det som er viktigst nå er en konsentrert innsats for å takle de underliggende årsakene for de gjentatte utbruddene av etnisk og religiøs vold som vi har sett i Nigeria de siste årene. Det er primært snakk om diskriminering, fattigdom og disputter over landområder, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere