*Nettavisen* Nyheter.

- Kvinner må ha tillatelse for å anmelde vold

Foto: King Kahalid Charitable Foundation

Amnesty har vurdert ny lov som skal forby vold mot kvinner.

10.09.13 21:31

(Nettavisen): Det er en kjensgjerning at Saudi-Arabia er et samfunn som ligger svært langt etter når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter, noe det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger påpekt.

Nå kan det tilsynelatende se ut som at saudiarabiske myndigheter til en viss grad har tatt noe av kritikken på alvor.

For to uker siden vedtok nemlig den saudiarabiske regjeringen en ny lov som forbyr mishandling av kvinner, barn og arbeidsinnvandrere - både på arbeidsplassen og i hjemmet.

Dette er første gangen at det svært konservative kongeriket vedtar en konkret lov som har til hensikt å beskytte kvinner og andre sårbare grupper mot mishandling.

Amnesty International har nå vurdert den omfattende lovteksten som blant annet består av 17 artikler.

- Diskriminerer kvinner
Organisasjonen konkluderer med at loven er vag og hul, og frykter at den ikke vil fungere i praksis.

- Det er selvfølgelig interessant at en lov som skal og vil ta tak i denne volden mot kvinner i Saudi-Arabia, i det hele tatt kommer. Det må tolkes som at saudiarabiske myndigheter imøtekommer internasjonal kritikk, og det i seg selv er positivt. Men det er forhastet å si at loven kommer til å gjøre en forskjell, så det er viktig å følge opp og se hva loven vil brukes til, sier seniorrådgiver i Amnesty International Norge, Ina Tin, til Nettavisen.

- Det er viktig å se loven i den konteksten den faktisk opererer i. I Saudi-Arabia er det en lovgivning som systematisk diskriminerer kvinner - ikke minst når det gjelder å opprettholde dette vergesystemet, som gjør at kvinner ikke anses som fullverdige borgere som kan ta vare på seg selv, sier hun.

Tin henviser til loven som innebærer at kvinner i Saudi-Arabia alltid må ha med seg en mannlig verge, dersom hun skal bevege seg ute i offentligheten – enten hun skal reise på utenlandsferie, besøke et legekontor eller gjøre andre ærend utenfor hjemmets fire vegger. Det er også forbudt for kvinner å kjøre bil i Saudi-Arabia.

- Må få tillatelse
Amnesty sier at den nye loven tar utgangspunkt i dette vergesystemet, som innebærer at kvinner er fullstendig avhengig av sine mannlige familiemedlemmer.

- I praksis så betyr det at det vil være vanskelig for kvinner å bruke den nye loven. En kvinne som er banket opp av ektemannen, må da få tillatelse av ektemannen til å dra til politiet for å anmelde ham. Hun har ikke muligheten til å kjøre bil og komme seg til politiet på egen hånd. Det er det sentrale problemet med denne loven.

- I tillegg har denne loven ganske vage formuleringer, både i forhold til hva et overgrep består i, men også hvem som skal ivareta og håndheve loven og hvilken instans kvinner skal henvende seg til, sier hun.

Vold mot kvinner i Saudi-Arabia kan nå straffes med inntil ett års fengsel eller 50.000 riyal i bot, noe som tilsvarer 80.000 kroner.

- Men hvis regimet mener alvor med å ta tak i diskrimineringen, så er det dette vergesystemet de må se på og gjøre noe med. Det vil si at kvinner må bli fullverdige borgere på lik linje med menn. Det er de ikke i dag, sier hun.

Groteske eksempler
Det finnes en rekke groteske eksempler fra Saudi-Arabia hvor voldtatte kvinner har blitt straffet fordi de har vært sammen med menn de ikke er i slekt med.

Det mest kjente eksempelet er fra 2007 da en kvinne på 19 år ble dømt til 200 piskeslag og seks måneder fengsel. Kvinnen ble gruppevoldtatt, men ble dømt for å ha vært sammen med en mann utenfor familien.

Saken fikk enorm internasjonal oppmerksomhet, og det endte med at kong Abdullha benådet kvinnen.

Les flere saker om Saudi-Arabia:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag