*Nettavisen* Nyheter.

- Kyoto ville ha knust USA

Foto: EPA

President George W. Bush mener USA er for svakt økonomisk til å tåle forpliktelsene i Kyoto-avtalen.

01.07.05 08:19

I et intervju kringkastet via dansk TV, sier Bush torsdag at inngåelse av Kyoto-avtalen om kilmaendring ville ha ødelagt den amerikanske økonomien.

- Kyoto ville ha ødelagt økonoien vår. Jeg kunne ikke ha underskrevet Kyoto i god tro, kommenterer Bush. Han understreker at avtalen ikke krever at «store forurensere» - eller klimaverstinger - som Inda og Kina må begrense sine utslipp.

Reduksjon av drivhusgasser
Kyoto-avtalen er blitt regnet som en milepæl for internasjonalt miljøsamarbeid etter at den ble forhandlet frem i Kyoto i Japan i 1997. Den internasjonale traktaten, hvis hovedhensikt er å redusere utslipp av karbondioksid og fem andre gasser som bidrar til global oppvarming, er ratifisert av 140 land.

USA er verdens største kilde til slike utslipp. På det kommende G8-møte, er det ventet at blant andre Storbritannias statsminister Tony Blair, gjør redusering av drivhusgass til et hovedtema.

Bush snakket ikke bare om olje i opptaket sendt på dansk TV.

Han kalte også USAs avhengighet av olje fra Midtøsten et nasjonalt sikkerhetsproblem, melder AP.

Forsvarte Irak-angrep
I tillegg forsvarte den amerikanske presidenten beslutningen om å gå til krig mot Irak, på tross av at det ikke fantes bevis for påstanden om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Jeg er selvfølgelig skuffet. Som resten av verden trodde jeg vi skulle finne masseødeleggelsesvåpen. Det var ikke bare vår etterretning, eller min regjering. Også min forgjenger president Clinton følte det på samme måte, basert på det alle trodde var troverdig etterretning, sier Bush.

USAs president sier han kan forstå folks skepsis i etterkant, men vektlegger at USA hadde bedt USA om støtte både i forhold til Afghanistan og til Irak. Han insisterer også på at det var riktig å invadere Irak.

- Fordi Saddam Hussein ikke bare var en tyrann, han var også en trussel mot verdensfreden. Selv om vi ikke har funnet våpen, vet vi at han hadde kapasiteten til å lage dem, forklarer Bush.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.