RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La «Hubble» leve

Astronomer er sjokkert over NASAs beslutning om å la romteleskopet «Hubble» avgå ved døden.

De lar seg ikke trøste av storslagne planer om bemannede ferder til månen og Mars.

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA avlyste før helgen den neste ferden ut til «Hubble» for å etterse og vedlikeholde teleskopet. Avgjørelsen innebærer i virkeligheten en dødsdom for det ubemannede fartøyet, som er på størrelse med en buss.

Enkelte kritikere tror kunngjøringen om romteleskopets forestående død, bevisst ble sendt ut mens amerikanerne var opptatt av nyhetene om det lille kjøretøyet «Spirit» og dets utforskning av Mars. NASA visste å utnytte den gode stemningen, blir det sagt.

En aldrende bagatell?
President George W. Bush kunngjorde i en stor tale onsdag i forrige uke planer om nye bemannede måneferder, og på lengre sikt bemannede ferder til Mars. I dette perspektivet kan skjebnen til et 14 år gammelt romteleskop virke som en bagatell.

Men en fugl i hånden er bedre enn ti på taket, og ett teleskop i rommet er bedre enn all verdens fagre planer og løfter, sier kritikerne. De sørger allerede over «Hubble», som er blitt betegnet som en astronomiens kronjuvel.

- Jeg mener dette et feilgrep, sier David Spergel, som sitter i en av NASAs rådgivende komiteer.

- Dette gir en nokså ekkel smak i munnen, spesielt når det kommer rett etter presidentens hyllest til utforskningen av verdensrommet, sier hans kollega Tod Lauer.

Produktivt i rommet
Ingen vet ennå hvor Bush har tenkt å ta pengene til sine gigantprosjekter fra. Samtidig står det klart at «Hubble» har vært ett av de mest produktive og slik sett lønnsomme prosjekter i romfartens snaut et halvt århundre lange historie.

I løpet av de siste åtte årene har romteleskopet sendt tilbake mer enn 100.000 bilder fra verdensrommet. Disse bildene har gitt vitenskapen verdifull ny kunnskap om stjernene, om hvordan galaksene har utviklet seg og om fenomenet som kalles svarte hull.

Vedlikeholdet av «Hubble» må stanses av økonomiske årsaker og fordi de amerikanske romferjene er satt på bakken inntil videre etter katastrofen med «Columbia» for snart ett år siden. Romteleskopet vil trolig falle inn i atmosfæren og ned på jorda i 2011 eller 2012.

(NTB-DPA-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere