RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La oss være i fred, Bush

Foto: Ashraf al-Khadra (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Unge iranere støtter sin president. - La oss være i fred, USA, sier Mehroosh (21) til Nettavisen.

TEHERAN (Nettavisen): Den unge iranske ingeniøren Babak støtter landets rett til å utvikle kjernefysisk teknologi.

- Hvorfor ikke? Vi har rett til å utvikle kjernefysisk teknologi og vil ikke stanse anriking av uran. De fleste iranerne støtter bruk av atomteknologi til å bygge kraftverk for å skaffe strøm og til bruk i medisinsk behandling. Det er urettferdig at vestlige land forsøker å hindre det, sier Babak til Nettavisen.

- Men de vestlige landene mistenker at Teheran forsøker å skaffe seg atomvåpen?

- Ok, hvorfor kan ikke de vestlige landene, og særlig europeiske land, samarbeide med oss om atomprogrammet? Gjennom dette vil de kunne se at vi ikke ønsker å skaffe atomvåpen og at vi har en fredelig program. Dessverre blir dette i stedet misbrukt av Vesten til å få FN til å straffe det iranske folk gjennom sanksjoner, sier Babek.

Betaler for uenighet
Mehroosh (21) og Sheida (25) sier at den amerikanske og den iranske befolkningen betaler en høy pris på grunn av presidentene Bush og Ahmadinajads duell.

- Vi tror ikke det finnes problemer mellom oss og det amerikanske folket, men problemet er mellom USAs president George Bush og Irans president Mahmoud Ahmadinajad. Taler fra de to gjør situasjon vanskeligere. Vi i Iran ønsker en dialog og er mot en ny krig. Vi ber bare om at USA må la oss være i fred. Jeg kan si at alle iranerne er hundre prosent enige med Irans president når han taler mot vestlige land, men det er viktig at dere vet at vi ønsker å skaffe oss kjernefysisk teknologi til fredelig bruk. Det er ulogisk at noen land har atomteknologi, og Iran har ikke rett, sier Mehroosh til Nettavisen.

Redaktør i avisen Alwafg, Mosayeb Naimi, sier til Nettavisen at Iran er på vei til å bygge to nye atomanlegg og at Vestens bekymring er uforstårlig.

- Det skal bygges to kraftverk i Bushehr. Iran ønsker å et nettverk av atomkraftverk med en kapasitet på 20.000 megawattimer innen 2020, sier Naimi til Nettavisen.

- Tror dere at USA kommer til å angripe Iran?

- I Iran tror vi ikke på slikt angrep og dagliglivet forsetter som vannlig. USA har et stort problem i Irak, og kan ikke starte en ny krig mot Iran eller andre land. Mange i Midtøsten stiller spørsmålet om hvorfor Vesten presser Iran og ikke snakker med Israel eller India og andre land om sine atomsprogrammer, sier Naimi.

Håper på forsoning
Onsdag skal EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solna ha samtale med Irans sjef for atomspørsmål Ali Larijani. Iran håper at samtalen kan føre til forsoning.

- Vi håper at samtalen skal være nyttig. Det er viktig for vestlige land å forstå at Iran aldri kommer til å stanse sitt atomprogram. Vi gjør ikke noe som strider med internasjonale lover og vi er fortsatt klar for mer samarbeid med det internasjonale samfunnet. Vi ber de store land akseptere Irans atomprogram, sier talsmann for Irans utenriksdepartement Mohammed Ali Husseini til Nettavisen.

- Tror dere at Norge kan spille en rolle i forhold til konflikten mellom Iran og USA, særlig med tanke på at Irans utenriksminister vil besøke Norge i mai?

- Det viktig at USA forandrer sin behandling av Irans atomprogram og slutte å spre frykt hos verdenssamfunnet, særlig hos Gulf-statene. Hvis USA og Vesten gjør det, kan Norge være mellommann mellom Iran og USA, sier Husseini.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere