RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lager atombombe på 16 dager

Sist oppdatert:
Iran kan ha kapasitet til å lage en atombombe i løpet av 16 dager, mener USA.

Onsdag opplyste Iran at landet vil heve sin anriking av uran opp til «industrielt nivå» ved fabrikken i Natanz. Fabrikken vil benytte 54.000 sentrifuger i anrikingen.

Bekymret

Opplysningene skaper bekymring i Bush-administrasjonen.

- Ved å bruke 50.000 sentrifuger kan de på 16 dager produsere nok høyt anriket uran til å lage et atomvåpen, sier Stephen Rademaker, assisterende viseutenriksminister for internasjonal sikkerhet og nedrustning.

Rademaker understreker at det ikke har vært noen avgjørelse i Bush-administrasjonen om å bruke militærmakt mot Iran dersom landet fortsetter å trosse FNs krav om å stanse atomprogrammet.

- Hauser det opp
Flere atomforskere mener at Iran mangler både evner og utstyr til å oppfylle sine atomambisjoner, skriver New York Times torsdag.

Forskerne mener det er mer realistisk at Iran kan klare å produsere atomvåpen i så sent som i 2020.

- De hauser det opp, sier David Albright, leder for Institutt for vitenskap og international sikkerhet i Washington.

Anthony H. Cordesman og Khalid R. al-Rodhan ved Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington kaller de iranske atompåstandene for «intetsigende», ment for å promotere iransk nasjonalisme og en global følelse av at Iransk atomkraft er «uunngåelig».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere