*Nettavisen* Nyheter.

- Landsbyer ble massegraver

Det er krise i Mellom-Amerika etter orkanen Stan. Landsbyer er utslettet og erklært massegraver. Befolkningen mangler rent vann, mat og klær.

12.10.05 08:11

Orkanen er den verste katastrofen som har rammet Sentral-Amerika og Mexico siden orkanen Mitch i 1998. Særlig har storfé-, kaffe- og bananindustrien blitt hardt rammet. Barn og ungdom utgjør nesten halvparten av de rammede. I Guatemala er mange hundre mennesker rapportert savnet, og det er estimert at 130.000 mennesker er berørt av orkanen.

Norske Ole Jacob Bangstad (36) har bodd i Guatemala City i tre og et halvt år. Han forteller om sult, nød og innesperrede landsbyer.

- Det er ikke mulig å reise noe sted, i dagens avis står det at 7.000 kilometer veinett er ødelagt. De aller fleste broene er også ødelagt. Det er fortsatt mange landsbyer man ikke har fått kontakt med, og det er veldig mange som sulter, sier Bangstad til TV 2 Nettavisen.

Lite prestisjefylt
Veien til turiststedet Atitlan er ødelagt, og befolkningen overlever på mat og vann som bæres dit. Senere i uka drar Bangstad og kona med mat de har samlet inn til landsbyen.

- I Guatemala har ikke frivillig arbeid hatt sælig prestisje. Det som er veldig fint nå, er at alle hjelper til med å grave ut hus og veier - i mange landsbyer er det gjørme opp til taket. Kloakkledninger er ødelagt, og vannet har dratt med seg leire og stinkende kloakk inn i huset, sier han. Givergleden trengs - folk er husløse og temperaturen er helt nede i 10 grader i lavlandet.

Flere land har bistått med helikopterhjelp, men mye tåke gjør at helikoptrene ikke kommer frem. Bangstads danske venn må stenge sin restaurant i Atitlan, siden det er umulig å få tak i grønnsaker.

Produktive områder rammet
- Områdene som ble rammet, var de mest produktive områdene. Det er ingen som kommer til å få frukt eller grønnsaker på et halvt år. Det er de fattige som lider, som vanlig, sier Bangstad. Han har nylig giftet seg med ei jente fra Guatemala. Hennes familie er bosatt i Tekpan, et område det er umulig å nå.

- Vannet har forårsaket store skader, og flere landsbyer er begravd av jord- og leirskred. Myndighetene har bestemt at flere landsbyer ikke skal graves opp, men at de skal være offentlige gravplasser, forklarer Bangstad.

Bangstad jobber som konsulent i svigerfamiliens stearinlysfabrikk. Fabrikken har nå bare råstoff til en dags produksjon, siden parafinforsyningene fra Kina ikke kommer frem.

Bedriftene mangler råvarer
- Hele Stillehavskysten er ødelagt. Det er ingen veier som leder til kysten, så det er umulig for dem å levere. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi kan selge i flere uker, men vi må la arbeiderne ta fri. Dette skjer med mange bedrifter. De mangler råvarer, og kan ikke betale folk for å jobbe. Vi har heldigvis råd til å betale arbeiderne våre.

Prisene på det som finnes av matvarer, er svært høye. Før katastrofen kostet håndfull løk to kroner, nå koster de ti. Vannet i Guatemala er svært forurenset, på grunn av store mengder kunstgjødsel i landbruket. Kildevann på flaske koster enkelte steder nærmere hundre kroner for fire liter. Gjennomsnittslønna i Guatemala er 1.500 kroner i måneden. FN har bedt om 21,6 millioner dollar til umiddelbar nødhjelp bare i Guatemala.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.