RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Legger likene i massegraver

Sist oppdatert:
Myndighetene frykter for utbrudd av epidemier og legger likene i massegraver, forteller norske Arne Lutro.

Redd Barna frykter at så mange som 15.000 mennesker har mistet livet som en følge av syklonen Sidr som traff Bangladesh forrige torsdag.

I Pirojpur i Barguna-distriktet sørvest for Dhaka har de lokale myndighetene igangsatt nye tiltak for å hindre utbrudd av epidemier.

- Myndighetene har lagt likene i massegraver fordi de frykter for alvorlige helseproblemer. Så langt har de begravet 300 lik, sier journalist i Nettavisen Arne Lutro.

De fleste ble gravlagt uten at de nødvendige religiøse og tradisjonelle ritualene ble utført, og dette har skapt reaksjoner hos lokalbefolkningen.

- Så de er oppgitt over lokale myndigheter, men de har vel andre ting å tenke på nå, sier Lutro.

Se video på TV 2 Sumo: Dødstallene stiger etter uværet

Flere hundre veltede trær
Lutro bor i hovedstaden Dhaka og fikk oppleve syklonen på nært hold. Stormen førte til et strømbrudd som varte i 24 timer. Men det er først og fremst i de landlige områdene hvor syklonene har satt sine verste spor. I helgen besøkte han noen av områdene som var rammet av Sidr.

- I helgen dro jeg til havnebyen Mungla Kulna-distriktet. På veiene var det mange hundre veltede trær og mange ødelagte hus. Husene hadde fløyet av gårde og havnet andre steder, forteller Lutro.

- De jeg snakket med hadde det forferdelig tragisk. De hadde mistet alt de eide og sto på bar bakke. De hadde problemer med å finne mat og vann, men de hjelper hverandre, sier han.

Til tross for den forferdelige situasjonen har lokalbefolkningen allerede begynt å gjenoppbygge husene sine.

- På søndag hadde folk kommet over det verste sjokket. De hadde allerede begynt å gjenreise husene sine. Dette er et folk som er vant med naturkatastrofer, sier Lutro.

(Artikkelen fortsetter under).

Mange mener at de enorme naturkatastrofene i Bangladesh skyldes klimaendringer. Selv om landet er vant med tørke, flom og storm, så er det uvanlig at Bangladesh blir rammet av sykloner i novembermåned.

Likevel tenker ikke lokalbefolkningen på at det de nå opplever er en direkte følge av klimaendringene.

- De sier at det aldri har vært verre flommer, men de klarer ikke å koble dette til forurensing i Norge, sier Lutro.

Én million familier uten hjem
De største utfordringene for myndighetene de kommende dagene er å hjelpe folk som er avsondret på grunn av ufremkommelige veier. Flere mennesker står uten vann og mat, og hjelpeorganisasjonene tror at nesten én million familier har mistet hjemmene sine.

Men Bangladesh vil gjerne bevise at de klarer å håndtere situasjonen. Likevel står flere nasjoner og organisasjoner i kø for å bistå med redningsarbeidet.

- Da flommen herjet i sommer så ville de ikke be omverden om hjelp. De ville gjerne klare seg selv. Det er det samme som skjer nå og de har ikke kommet med noen offisiell anmodning til det internasjonale samfunnet, sier Lutro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere