RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Legitimt å forsvare oss militært

Foto: Mumbai Mirror/AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Fredsprosessen mellom India og Pakistan vakler.

Spenningen mellom India og Pakistan fortsetter å øke. Tirsdag sa Indias utenriksminister at det vil bli vanskelig å fortsette fredsprosessen fra 2004, dersom pakistanske myndigheter ikke følger opp, melder Reuters.

Utleveringsliste
- Vi har ikke planer om å ikke å følge fredsprosessen. Men dersom disse hendelsene ikke følges opp av den andre siden, blir det vanskelig å fortsette som vanlig, og det inkluderer fredsprosessen, sier Pranab Mukherjee til indiske TV-kanalen NDTV.

Tirsdag ba også indiske myndigheter Pakistan om å utlevere 20 personer som er på flukt fra det indiske rettssystemet. Mukherjee sa India hadde overlevert en liste med navnene på de 20 til pakistanske myndigheter, sammen med en formell klage.

Det er ikke kjent om de navngitte personene har noe med angrepet i Mumbai sist uke.

- Vi har i vår protest bedt om at disse personene, som gjemmer seg i Pakistan og som har flyktet fra indisk lov, arresteres og utleveres, sier Mukherjee.

Militære skritt
Listen er ikke nye, også tidligere har India bedt Pakistan utlevere mennene, som skal gjemme seg i Pakistan.

Ifølge utenriksministeren skal ikke India være villig til å gå til militære skritt for å få tak i mennene, men sier landet vil forbeholder seg retten til å bruke militære virkemidler for å forsvare sine egne territorier.

- Jeg kommenterer ikke eventuelle militære muligheter. Det jeg sier er at alle land har rett til å forsvare sitt territorium og ta de nødvendige skritt når og slik de føler det nødvendig, sier utenriksministeren.

Vil samarbeide
Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi sa i en TV-sendt tale, at pakistanske myndigheter ønsker et godt forhold til India, men at tiden ikke er inne for beskyldninger.

- Pakistans regjering har tilbudt seg å delta i etterforskningen sammen med India. Vi er klare for sammen å gå i dybden på saken, og vi er klare til å sette sammen en team som kan hjelpe (India), sa Qureshi.

Han kommenterte ikke listen med de 20 navnene, men informasjonsminister Sherry Rehman sa senere på dagen at Pakistan vil komme med et svar.

Etterlyst
Et av navnene på listen skal være Dawood Ibrahim, Indias mest ettersøkte mann. Han er etterlyst i forbindelse med et bombeangrep i 1993 som kostet 250 mennesker livet, og han skal ha finansiert angrepet på det indiske parlamentet i 2001. Hans menn, som skal befinne seg i Mumbai, er også nevnt i forbindelse med angrepet sist uke.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kommer til India onsdag, for å forsøke å kjøle ned forholdet i regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere