*Nettavisen* Nyheter.

- Libya vil innrømme Lockerbie

USAs utenriksminister Colin Powell antyder at Libya snart kan komme til å innrømme skyld for flyeksplosjonen over Lockerbie.

12.08.03 10:13

Powell sa dette i forkant av et nært forestående møte i Paris, der det er meningen at den endelige erstatningssummen til ofrenes pårørende vil bli avgjort.

Helomvending

Dersom Powells antydninger viser seg å slå til, vil det i så fall være en helomvending fra Libyas diktatorpresident al-Saadi Gaddafis side. Bare for en måned siden benektet han overfor Sky News å ha hatt noen ting som helst med eksplosjonen som tok 270 liv å gjøre.

Ifølge Powell nærmer man seg nå en avtale etter lange og konstruktive samtaler med statstjenestemenn i Libya.

Bombingen av Pan Am Flight 102 over Lockerbie i 1988 drepte alle de 259 om bord i flyet og 11 mennesker på bakken.

Sanksjoner

I 1992 ble Libya pålagt sanksjoner av FN fordi de nektet å samarbeide om oppklaringen av bombeeksplosjonen. Disse ble midlertidig opphevet i 1992 da Libya utleverte de to mennene som var tiltak for å stå bak bombingen.

Under en rettsak i Nederland ført av skotske påtalemyndigheter i 2001 ble en av mennene dømt mens den andre ble frifunnet.

For at FN skal oppheve sanksjonene mot Libya for godt, er Libya nødt til å påta seg ansvaret for Lockerbi-bombingen, og betale erstatning til ofrenes familie.

Landet må også ta avstand fra terrorisme og love å samarbeide i eventuelle fremtidige etterforskninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.