*Nettavisen* Nyheter.

- Ligger an til å få 60 prosent

Foto: CAREN FIROUZ (REUTERS)

Men kandidatene krangler om hvem som faktisk leder.

13.06.09 14:46

Valgdeltakelsen i Irans presidentvalg fredag har hatt en enorm oppslutning, noe som har ført til at valgkommisjonen har sett seg nødt til å forlenge valget én time. Fredag ettermiddag ble det kjent at de forlenger valget ytterligere én time grunnet det store fremmøtet.

Innenriksdepartementet forventer en valgdeltakelse på 70 prosent, melder Reuters.

- Leder med 60 prosent
Ifølge en representant for den ultrakonservative Mahmoud Ahmadinejad, ligger den sittende presidenten an til å hale i land nok stemmer til å bli sittende i ytterligere fire år ved makten.

- Basert på evalueringen av Ahmadinejad posisjon, så ligger han i teten med 60 prosent av stemmene, og vi er overbevist om at valget avsluttes i første runde i hans favør, sier Ali Asghar Zarei til nyhetsbyrået Mehr, melder Reuters.

Dette strider mot uttalelsen til en representativ for hovedutfordrer Mirhossein Mousavi, som hevder at en foreløpig måling viser at den tidligere statsministeren vil få mellom 58 og 60 prosent oppslutning av stemmene.

Reformvennlig kandidat
Mousavi var Irans statsminister fra 1981 til 1989, men har de siste årene vært fraværende i den iranske politikken. Han har blitt fremstilt som en reformvennlig kandidat og har stor støtte blant den unge, urbane befolkningen i Teheran. Men eksperter hevder derimot at likhetene mellom Mousavi og Ahmadinejad er langt større enn forskjellene.

Les også: - Mousavi er ingen Messias
Les også: Iran til urnene

Det er totalt fire kandidater i det iranske valget og kandidaten må få et klart flertall på over 50 prosent av stemmene for å gå av med seieren. Dersom dette ikke skjer, blir det omkamp i neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.