RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ligner en krigssone

Sist oppdatert:
TV 2s reporter Fredrik Græsvik dekker naturkatastrofen i New Orleans. Les hans dramatiske øyenvitneskildring.

Desperat leting:Se TV 2-innslag (gratis)

- Akkurat nå står jeg i sentrum av byen, inne i French Quarter, hvor det var fullt av barer og det gamle gledeskvarteret lå. Nå er området helt forlatt, det er en spøkelsesby, og det er kanskje bare 10 mennesker her, sier Græsvik til TV 2 Nettavisen.

Flyter lik i gatene
- Denne delen av New Orleans har vært skånet for selve naturkatastrofen, men jeg har vært litt lengre ned i gatene mot delen av byen som står under vann, og det ligger lik og flyter i gatene.

- Dette minner meg om de krigssonene jeg tidligere har vært i. Det oppstår en hel rekke rykter, men det skal ha vært folk som har utnyttet den kaotiske situasjonen og vi har blitt fortalt om voldtekter, ran og vold.

Myndighetene har så vidt tatt fatt på arbeidet med å fjerne de døde, og de regner med dette vil ta flere uker.

Selve byen regner de med vil ta to til tre måneder før de får tørket opp.

Vil ikke dra
- De aller fleste er evakuert, og soldater tvinger nå en del av de som er igjen til å forlate byen. Her i French Quarter er det som sagt et titalls mennesker som nekter å dra, de sier dette er hjemmet deres, og at de ikke har noe annet sted å gå.

Græsvik forteller at folk virker ganske forbannet, de mener det tok alt for lang tid før hjelpen kom.

- Mange spør meg om hvor lang tid fra katastrofen skjedde til jeg kom ned hit fra Norge. Når jeg da svarer at det tok meg litt over ett døgn, står det i skarp kontrast til de seks dagene som har gått siden katastrofen rammet.

Ingen har oversikt
Det er ingen som har oversikt over noen ting. Myndighetene har ikke klart å få oversikt over hvor de evakuerte kommer fra, eller engang hvor mange helikopter som er i luften.

Græsvik forteller at katastrofen har satt nytt søkelys på klasseforskjellene i dagens USA.

- New Orleans er en by med et flertall svarte, og det er de fattigste som ikke har hatt mulighet til å komme seg unna før katastrofen rammet. Mange sier at dette aldri ville skjedd dersom det var hvite i USA som var truet av katastrofen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere