RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

- Lik blir spist av krokodiller

Sist oppdatert:
Flere unnslapp såvidt krokodillene mens evakueringen pågikk på Andaman-øyene. - Nå blir lik spist av krokodiller, forteller en innbygger til TV 2 Nettavisen.

Andaman- og Nicobar-øyene består av 293 øyer som strekker seg over et større område i Bengal-bukta, og sorterer under indiske myndigheter. 39 av øyene er bebodd, og har et innbyggertall på om lag 370.000 fordelt på 547 landsbyer. Minst 15 av landsbyene skal være forsvunnet.

Frykter 35.000 døde

- Det offisielle tallet på omkomne er nå 9000, men det dreier seg om mange, mange flere. Vi anslår at 30-35.000 er døde, men det reelle tallet vil vi først få vite om flere dager, mener en lokal innbygger TV 2 Nettavisen har hatt telefonkontakt med.

Kilden risikerer å bli forfulgt, dersom personen går ut med informasjon myndighetene ikke går god for, og forblir derfor anonym. Den offisielle informasjonen fra øygruppene er svært sparsom, og både journalister og hjelpearbeidere har vanskelig for å få tilgang til området. Torsdag ble skandinaviske reportere nektet å fly over øyene.

Mandag rapporterte TV 2 Nettavisen via den samme kilden, om hvordan to av Nicobar-øyene er iferd med å synke.

- Måtte løpe fra krokodillene

-Nå har jeg fått flere nyheter. På Lille Andaman-øya er hele kirken ødelagt. Lik ligger strødd, og blir spist på av krokodiller og andre dyr. Innbyggerne er evakuert over hit, til Andaman-øya og havnebyen Port Blair, lyder den groteske rapporten.

Andre flyktninger fra Nicobar-øyene fortalte torsdag nyhetsbyrået AP om hvordan de først overlevde jordskjelv og flom, før de bare såvidt unnslapp sultne krokodillekjefter.

- Mens vi var på vei tilbake, begynte to-tre krokodiller å bevege seg mot oss, forteller den 32 år gamle nonnen Søster Charity, til AP.

Offiserene fra marinen, som var kommet for å evakuere lokalbefolkningen, måtte skyte mot krokodillene for å beskytte flomofre.

Krokodiller er svært vanlige i Sørøst-Asia og i Sør-Stillehavet, og krokodillene representerer en av mange farer i etterkant av flodbølgekatastrofen søndag den 26. desember.

Evakuert til hovedstaden

Tusenvis av innbyggere fra andre deler av øygruppene er evakuert til Port Blair, og til Indias fastland. På flere øyer er havner fullstendig ødelagt. De første hjelpearbeiderne fra Røde Kors skal ha kommet inn til Andaman-øyene et døgn etter at vannet skyllet over øysamfunnene.

- Jeg har ikke sett noen internasjonale hjelpearbeidere. Men informasjon er svært vanskelig tilgjengelig, og fremkommelighet er vanskelig. Noen øyer har ikke lenger noen form for kommunikasjon med omverdenen, understreker vår kilde.

Andaman- og Nicobar-øyene har vært rammet av en rekke etterskjelv etter jordskjelvet utenfor Sumatra som er målt til 9 på Richters skala utenfor Sumatra, og flodbølgen som fulgte.

Rammet av nytt jordskjelv

Torsdag kveld brøt det ut full panikk da nye jordskjelv rammet øygruppene.

- Folk løp opp i høydene. Så vidt jeg vet ble ikke mye ødelagt, men frykten for nye bølger og ødeleggelser er så stor. Folk ble oppe i høyden i mange timer, før de torde å komme ned igjen, blir det opplyst.

Trenger mat og vann

Tusener har mistet alt de eier og har. Akkurat nå er behovet for mat og vann det mest prekære.

- Vær så snill å be for at vi får vann. Vi trenger matforsyninger og medisiner, lyder den fortvilte beskjeden.

Situasjonen er desperat. Den lokale hjelpearbeideren TV 2 Nettavisen har kontakt med er spesielt bekymret for alle barna, som er blitt alene igjen, som følge av katastrofen. Selv vurderer TV 2 Nettavisens kilde å kjøpe jord for å bygge landsbyer for dem som har mistet alt.

-Men det vil ta tid. Nå trenger vi vann, mat og midlertidig husly for dem som trenger det, understreker hjelpearbeideren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere