RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Reuters/Scanpix)

- Lik ligger i gatene

Sist oppdatert:
I flere landsbyer i Sør-Libanon ligger lik i gatene etter kampene de siste dagene, mens syke er overlatt til seg selv på sykehus.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen slår alarm etter å ha besøkt flere landsbyer mot grensen til Sør-Libanon. Landsbyene er klemt inne i kampområdene der israelske styrker og Hizbollah-militsen har utkjempet blodige slag.

I byen Blida fant mannskaper fra Røde Kors 300 barn og 400 voksne flyktninger stuet sammen i en moské. Blida ligger i nærheten av grensebyen Bint Jbail, der det har vært harde kamper hele uka.

- Folk tør ikke bevege seg utendørs, og lik ligger urørt i gatene. Andre er begravet under ruiner, heter det i en bulletin fra den internasjonale Røde Kors-komiteen.

På flere sykehus er pasientene overlatt til seg selv fordi det er umulig å evakuere dem.

Knut Kaspersen leder internasjonale Røde Kors sin delegasjon i Libanon, og forteller at en konvoi endelig har kommet gjennom til den sørligste byen i Libanon, Rmeish, som til nå har ligget helt isolert.

- Vi har lenge hørt og visst at det har vært mat- og vannmangel der, men det har ikke lyktes noen organisasjoner å få inn forsyninger. Det klarte vi altså i dag. Vi snakket med folk der for to-tre dager siden, som fortalte at forholdene var helt forferdelige. Det var virkelig kritisk, sier Kaspersen til TV 2 Nettavisen.

Røde Kors har også fått konvoier inn i Tyr og Marjayoun, i tillegg til at FN i fikk 10 lastebiler inn i Tyr.

- Situasjonen er noe lettere, men det er omtrent 180.000 mennesker i krigssonen langs grensen til Israel. Av disse er 20.000 barn under fem år. Det er praktisk umulig å komme til med nødhjelp i mange områder, sier Isaksen, som er svært bekymret for den humanitære situasjonen i området.

Han tror dødstallene kan være dobbelt så høye som de offisielle tallene.

- Over 1000 hus er bombet sønder og sammen, men veiene er ødelagt og vi kan ikke sende inn løfteutstyr for å fjerne betongbitene grave ut de døde, sier Kaspersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere