RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Likene på vei til Nederland

SKUTT NED: En kvinne passerer vraket av passasjerflyet fra Malaysia Airlines nær landsbyen Grabove i Donetsk-regionen.
SKUTT NED: En kvinne passerer vraket av passasjerflyet fra Malaysia Airlines nær landsbyen Grabove i Donetsk-regionen. Foto: Bulent Kilic (Afp)
Sist oppdatert:
Likene etter MH17-ulykken er mandag kveld på vei fra Øst-Ukraina.

KUALA LUMPUR (NTB-AFP-Reuters): Likene fra MH17-flyet sendes til Nederland, mens de svarte boksene gis til Malaysia, opplyser Malaysias statsminister.


298 omkom

Statsminister Najib Razak sier ifølge nyhetsbyrået AFP at etterforskerne kommer til å få «sikker tilgang» til stedet hvor flyet krasjet i Øst-Ukraina.

Samtlige av de 298 personene om bord passasjerflyet fra Malaysian Airlines som styrtet før helgen, omkom. De fleste passasjerene var nederlendere.

Toget med likene fra det malaysiske passasjerflyet er mandag kveld på vei fra ulykkesområdet i Øst-Ukraina til Kharkiv, bekrefter Nederlands statsminister.


Skal identifiseres

Overføringen av levningene fra det opprørskontrollerte området, via byen Donetsk til Kharkiv, kan komme til å ta opptil tolv timer, sier statsminister Mark Rutte. Rutte bekrefter at likene skal identifiseres i Nederland.

Drøyt 190 av de 298 forulykkede var nederlandske statsborgere.

Planen er at toget med kjølevogner skal kjøre mot den østukrainske byen Kharkiv.

- Alle likene vil deretter bli brakt til Nederland, sa visestatsminister Volodymyr Groysman på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Denne opplysningen ble bekreftet av Malaysias statsminister Najib Razak.

I en kunngjøring i Kuala Lumpur sa statsministeren at han hadde fått forsikringer fra lederen i den selvproklamerte folkerepublikken i Donetsk om at ferdskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet ville bli overlevert malaysiske myndigheter.

Statsminister Razak sa at han også hadde fått løfte om at de uavhengige, internasjonale granskerne vil få fri og trygg tilgang til ulykkesstedet.


Avviser påstander

Mandag kommer også meldingen om at Ukrainas president Petro Porosjenko blankt avviser de russiske påstandene om at det var ukrainske fly i luften da passasjerflyet fra Malaysia ble skutt ned.


Les også: Kerry fastslår at rakettsystem kom fra Russland


I et intervju med CNN framholdt presidenten at flere overvåkingssystemer dekket det som skjedde i det østlige Ukraina denne dagen, og at de kan bekrefte at det ikke var ukrainske fly i luften.


Det russiske forsvarsdepartementet hevder et ukrainsk jagerfly var bare 3 til 5 kilometer unna det malaysiske passasjerflyet før ulykken.


Russiske myndigheter fastholder at de ikke har gitt prorussiske separatister noe rakettsystem, verken av typen SA-11 eller Buk, som opprørere blir anklaget for å ha brukt til å skyte ned passasjerflyet med 298 personer om bord sist uke.


- Det ble registrert en høydeøkning for et fly fra Ukrainas væpnede styrker. Dets avstands fra det malaysiske Boeing-flyet var 3 til 5 kilometer, sa generalløytnant Andrej Karopolov på en pressekonferanse mandag ettermiddag.


- Overveldende bevis

USAs utenriksminister John Kerry la søndag fram det han kalte overveldende bevis for russisk medansvar for nedskytingen av flyet over Øst-Ukraina. Blant annet skal amerikansk etterretning ha satellittbilder av raketten som traff flyet.


Forsvarsdepartementet i Moskva hevder på sin side at det ikke har registrert noen missiler i luftrommet rundt Malaysian Airlines-flyet på ulykkestidspunktet.


Det russiske forsvarsdepartementet ber USA om å dele satellittbildene «dersom de finnes». (©NTB)
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere