RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Limet er borte

Sist oppdatert:
- Det palestinske samfunnet vil drive enda lenger mot kaos når Yasser Arafat er borte, frykter Midtøsten-forskeren Hilde Henriksen Waage. Si din mening.

I to og et halvt år satt Yasser Arafat isolert i hovedkvarteret sitt i Ramallah. Samtidig viste Israel liten vilje til å forhandle med den palestinske presidenten.

Hilde Henriksen Waage tror ikke Arafats bortgang vil gjøre livet enklere for de palestinske lederne som tar over. Ifølge palestinsk lov vil talsmannen for nasjonalforsamlingen, Rauhi Fattouh, fungere som midlertidig president fram til Arafats etterfølger er valgt innen 60 dager. Men den reelle makten vil ligge hos statsminister Ahmed Qureia og generalsekretæren i PLO, Mahmoud Abbas. Det lover ikke godt, mener Henriksen Waage.

- Det er vanskelig å forestille seg at noen med så liten legitimitet vil greie å skape en enhetlig ledelse, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hilde Henriksen Waage er forsker og stedfortredende direktør ved Instituttt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

Minimal støtte

Hva skjer etter Arafat?
Borgerkrig
Mer terror
Politisk kaos
Fred og stabilitet
Bryr meg ikke

Se resultat
Hun peker på at Abbas og Qureia har støtte fra under to prosent av palestinerne. Selv om Arafat var omstridt, hadde han støtte fra en mye større del av befolkningen. Derfor vil det trolig svært vanskelig å organisere valget som skal utpeke etterfølgeren hans.

- Når Arafat er borte, er også limet borte. Det palestinske samfunnet vil bli ytterligere fragmentert, mener Henriksen Waage.

Qureia og Abbas befinner seg i en «catch 22». For å få mer legitimitet, må de inkludere ytterliggående grupper som Hamas og Islamsk hellig krig i den poliitske prosessen. Men lykkes de med dette, får de umiddelbart problemer med Israel, mener hun.

- Da vil ikke israelerne forhandle med dem, sier Hilde Henriksen Waage.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere