*Nettavisen* Nyheter.

- Lindh-drapet er oppklart

Foto: (Foto: Scanpix/svensk politi)

Den siktede 24-åringen ble skrevet ut av psykiatrisk klinikk få dager før utenriksminister Anna Lindh (46) ble stukket ned og drept. Politiet anser drapet som oppklart.

26.09.03 10:05

Mannen som svensk politi mener knivdrepte Anna Lindh på kjøpesenteret NK, har lenge slitt med psykiske problemer. Bare fem dager før drapet ble han sluppet ut av en psykiatrisk klinikk, skriver Svenska Dagbladet.

Ble nektet behandling
- Han ble skrevet ut 5. september, sier en sykehuskilde til avisen. Den ansvarlige overlegen vil ikke kommentere utskrivingen.

Han skal også ha oppsøkt klinikken etter knivoverfallet på Lindh 10. september, men ble da nektet behandling fordi det ikke var plass.

Kan knyttes til kniven
At mannen blir fremstilt for varetekstfengsling fredag morgen, flere dager før fristen for varetekt går ut, tolkes som et tegn på at politiet denne gang sitter på sterke bevis.

- Drapet er allerede oppklart, sier flere politikilder til svenske medier.

Ifølge Dagens Nyheter skal 24-åringens DNA være funnet på kniven som lå igjen på mordplassen. Det er uklart om de biologiske sporene stammer fra blod, spytt eller noe annet. Det er i så fall det første tekniske bevis som direkte nagler den fengslede mannen til åstedet og overfallet på Lindh.

Nekter skyld
24-åringen er siktet for overlagt drap på den svenske utenriksministeren, men hans forsvarer, advokat Peter Althin, kommer til å kreve at mannen blir løslatt.

Etter et kort avhør fredag kveld, sa Althin at hans klient fortsatt nekter å ha begått noe kriminelt. Men han påpekte samtidig at det ikke skal mye til før statsadvokaten skal gå opp fra den laveste graden av mistanke, ”skjellig grunn til mistanke”, til den høyeste, ”sannsynlige årsaker”.

Sint på Anna
24-åringen skal overfor flere personer ha uttrykt aggresjon overfor utenriksministeren og sagt at han var forberedt på å drepe.

- Mitt offer skal bli en sterk kvinne, skal han ha sagt ifølge Aftonbladet.

Hans sykelige interesse for kjendiser skal først og fremst ha rettet seg mot Anna Lindh.

Mannen er tidligere dømt tre ganger til tilsyn og har blant annet angrepet sin egen far med kniv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.