RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lindh godkjente ikke USA-aksjon

Den svenske regjeringen avviser at utenriksminister Anna Lindh godkjente at agenter fra USA aksjonerte mot to terrormistenkte på svensk jord, slik det svenske sikkerhetspolitiet skriver i et hemmelig notat.

TV4s «Kalla fakta»-redaksjon skal ha fått tilgang til et hemmelig Säpo-notat hvor det fremgår at Anna Lindh 17. desember 2001 godkjente planene for hva som skulle skje når to terrormistenkte egypterne dagen etter skulle avvises og sendes med et spesialfly til Egypt.

Planene, som innebar amerikansk medvirkning, skal ha blitt godkjent i et møte med representanter fra Säpo og en gruppe høytstående UD-tjenestemenn til stede.

Ikke på dagsorden
Opplysningene benektes nå av den svenske regjeringen, og av de som var til stede under møtet. En av dem var daværende statssekretær Gun-Britt Andersson.

- Det fantes ikke engang noe punkt på dagsorden om at Säpo skulle forklare hvordan uttransporteringen skulle gjennomføres. Spørsmålet gjaldt om det var mulig å ordne transport slik at utvisningen kunne skje umiddelbart, sier hun til TT.

Diskuterte flytider
Ifølge Andersson handlet hele diskusjonen om såkalte slot-tider, om hvorvidt det var ledig tid til å lande og ta av fra de berørte flyplassene.

- Jeg tror aldri ordet amerikaner ble nevnt. Det handlet ikke om det, den eneste diskusjonen gjaldt om det var mulig å ordne transport den aktuelle dagen, sier hun.

Andersson er krystallklar på spørsmålet om Anna Lindh godkjente amerikansk myndighetsutøvelse på svensk jord.

- Nei, nei. Det sier seg selv. Det gir vi aldri, sier hun.

UD-folk husker ikke
Kabinettsekretær Hans Dahlgren har utredet spørsmålet internt i departementet. Han avviser tanken på at Anna Lindh kjente til eller skal ha godkjent amerikansk medvirkning.

- Et titalls UD-tjenestemenn deltok i møtet. Alle har forklart hva de husker, og ut av dette kan man konkludere at det ikke finnes noe støtte for påstanden om at politiet har nevnt at aksjonen skulle gjennomføres ved hjelp av et amerikansk fly eller medvirkning fra amerikanerne, sier Dahlgren til TT.

Ømfintlig spørsmål
Säpo skal derimot i et annet tilfelle ha bedt om tillatelse til at et utenlandsk fly kunne benyttes, noe Lindh godkjente.

Spørsmålet om hvem som godkjente at USA deltok i aksjonen er svært ømfintlig, fordi dette kan stride mot grunnloven. Det kreves nemlig godkjenning i Riksdagen hvor utenlandske myndigheter skal få anvende tvangsmidler i Sverige. Spørsmålet utredes nå av den svenske justisombudsmannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere