RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- London-terror neppe al-Qaida

Sist oppdatert:
Selvmordsbomberne som tok livet av 52 mennesker i London 7. juli var ikke forbundet med dem som er mistenkt for å stå bak angrepene den 21. juli, skriver en britisk avis.

De har heller ikke profilen til en typisk al-Qaidaenhet. Det viser de foreløpige konklusjonene i den største anti-terroretterforskningen i Storbritannia noen sinne, ifølge den britiske avisa The Independent.

Bekymringsfullt
Granskningen av de fire selvmordsbomberne fra de første angrepene, og av mennene mistenkt for bombeplanene 21. juli, har ikke funnet bevis for en ”mesterhjerne” fra al-Qaida eller en annen sentral skikkelse. Granskningen har blant annet inkludert de britiske etterretningstjenestene MI5 og MI6, og britisk politi.

Avsløringen av at 7. juli-gruppen jobbet isolert, og ble radikalisert av den eldste av dem, Mohammad Sidique Khan, har vakt bekymring i anti-terrorpolitiet.

Politiet og MI5 frykter dette kan bety økt sannsynlighet for at flere selvstendige enheter a la 7. juli-gruppen kan skjule seg rundt om i landet. Man frykter nå at disse kan operere uten eller med liten hjelp fra utlandet.

Mennene som er mistenkt for å stå bak det mislykkede bombeangrepet i London 21. juli er antatt å rett og slett ha forsøkt å kopiere det første angrepet to uker tidligere.

Grundige undersøkelser
Etterretningstjenestene og politiet har gått gjennom telefonsamtaler, datautskrifter, eposter, slekt og venner for å danne seg et bilde av selvmordsbomberne. 7. juli-gruppa passer ikke med profilen til tidligere al-Qaidaenheter britiske myndigheter har avdekket.

En egyptisk kjemiker fra Leeds er fremdeles under etterforskning som mulig bombemaker. Magdi Mahmoud el-Nashar ble pågrepet i Egypt, men sluppet fri tidligere i måneden etter tre uker med avhør. Politiet venter nå på resultatene av åstedsgranskingen for å se om hans fingeravtrykk eller DNA finnes blant eksplosivene og utstyret som ble avdekket i en bombefabrikk i Leeds. Egyptiske myndigheter sier de ikke har kunnet avdekke bevis som knytter mannen til angrepene.

Etteretningsmyndighetene mener ifølge The Independent nå at de fire britiskfødte selvmordsbomberne Shahzad Tanweer (22), Hasib Hussain (18), Mohammad Sidique Khan (30) og Germaine Lindsay (19) trolig ble organisert og radikalisert av den eldste bombemannen, Khan.

Ungdomsarbeider
30-åringen var en lærerassistent som, på samme måte som Tanweer, tilbrakte tre måneder i Pakistan før han vendte tilbake til Storbritannia i februar i år. Han kan ha blitt instruert i teknikker for å lage bomber i en utenlandsk leir. En annen teori går ut på at han kan ha fått hjelp i Storbritannia eller mottatt informasjonen via internett.

Politikilder i West Yorkshire sier til The Independent at helsestudioer og bokseklubber i Leeds, snarere enn moskeer, var nøkkelen til å gjøre de unge mennene til selvmordsbombere. Det var på et helsestudio i Beeston at Khan er antatt å ha begynt radikaliseringen av de to yngre Leeds-baserte mennene - Hussain og Tanweer.

Khan var en ungdomsarbeider med mer enn 10 års erfaring, og ser ut til å ha hatt kontakt med både Hussain og Tanweer i et helsestudio i kjelleren til en moske i Beeston.

* 1. november skal det holdes en minnemarkering i St. Pauls kirke i London for 7. juli-ofrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere