Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lurere at de slutter å bombe enn å sende bandasjer!

Foto: PRIVAT (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mads Gilbert etterlyser en humanitær korridor i Gaza.

Konflikten mellom Israel og Hamas er nå kommet inn i sitt syvende døgn, og angrepene fra begge sider fortsetter med uforminsket kraft.

I løpet av mandagen ble det registrert 143 rakettangrep fra palestinsk side, hvorav fire har vært direkte treff i bolighus i Israel, ifølge Israels væpnede styrker. Siden onsdag har tre sivile israelere blitt drept i rakettangrep. Israel har på sin side angrepet 135 mål i Gaza i løpet av mandagen.

Den norske legen Mads Gilbert befinner seg nå på Shifa-sykehuset i Gaza by. Han forteller at det er den sårbare gruppen på Gazastripen som rammes verst av de israelske angrepene.

- De siste tallene fra i dag tidlig er 891 skadde og 110 drepte. I begge disse gruppene er halvparten barn under 18 år, kvinner og eldre over 60 år. Dette er de mest sårbare. Det forteller at det er sivilbefolkningen som lider og rammes av disse voldsomme angrepene, sier Gilbert til Nettavisen på telefon fra Gaza.

- Store mangler på sykehuset
Gilbert ankom Gaza by mandag ettermiddag, og hjelper sine palestinske kolleger med å ta seg av de krigsskadde på Shifa sykehus. Gilbert hjalp også til på det samme sykehuset under forrige Gaza-krig i desember 2008 og januar 2009.

- På Shifa sykehus er situasjonen kontrollert og fattet, men det er et slitent sykehus som har fått smake fem år med blokade. Det er mangler på reservedeler, utstyr og muligheten til å reparere skadene fra forrige angrep. På mange måter er det et nedslitt sykehus, sier Gilbert.

Talsperson for Israels væpnede styrker IDF, kaptein Bjørn Hermann, sier at alle medisiner som er bestilt fra Gaza, blir levert gjennom grenseovergangen.

- Det er ikke noen begrensninger på medisintilførselen inn til Gaza, sier Hermann, og legger til at grenseovergangene er åpne alle dager bortsett fra fredag og lørdag, som er helligdager for henholdsvis muslimene og jødene.

- All medisin som skal til Gaza, kommer inn så lenge det har gyldig holdbarhetsdato, sier Hermann.

- Slutt heller med bombingen
Gilbert henviser til Folkeretten og sier det er en selvfølge at sivilbefolkningen i Gaza beskyttes og får den behandlingen de har krav på. Han er ikke videre imponert over at Israel sørger for tilførsel av sårt trengte medisiner inn til Gaza.

- Jeg tror det er lurer at de slutter å bombe enn å sende bandasjer, understreker Gilbert.

- Det er helt uhørt at det ikke er åpnet en humanitær korridor som slipper inn ubegrenset med mat, medisiner, medisinsk utstyr, brennstoff, bensin og det de ellers måtte trenge, sier Gilbert.

Hermann mener imidlertid at det ikke er behov for noen humanitær korridor i Gaza.

- Det er tydeligvis ikke nødvendig med en humanitær korridor. Grensen er åpen alle dager bortsett fra fredag og lørdag. Alt som ikke kan anvendes til sprengstoff eller andre våpen, kan krysse over fritt, sier Hermann.

Han legger også til at 14 mennesker krysset grensen fra Gaza mandag for å motta sykehusbehandling på israelske sykehus.

- Høy moral på sykehuset
Gilbert sier den medisinske staben på Shifa-sykehuset har høy moral og høy faglighet, og at de har lært mye fra forrige gang bombene og rakettene suste over Shifa-sykehuset.

- Det jobbes systematisk og godt. Dette er et sykehus med drøyt 500 senger. Vi holder rundt 60-70 senger ledige for storinnrykkene som hele tiden kommer. Det er kontinuerlig bombing nå. Vi hører bombenedslag hele tiden. Lyden av disse dronene henger over sykehuset hele tiden, sier Gilbert.

Han avslutter med en klar oppfordring til Israel.

- Opphev blokaden og få en slutt på denne forferdelige bombingen!

Clinton til Midtøsten
FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kommet med en klar oppfordring til begge parter i striden om en øyeblikkelig stans i opptrappingen av konflikten. Samtidig har det blitt kunngjort at USAs utenriksminister Hillary Clinton reiser til Midtøsten med et tilsvarende budskap. Hun skal møte Israel statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, samt palestinske representanter i Ramallah. Men Clinton skal ikke møte representanter fra Hamas, som USA har stemplet som en terrororganisasjon.

Israel har nylig uttalt at de vil trappe opp offensiven mot Gaza, og det er ikke utenkelig at israelerne sender inn bakkestyrker de nærmeste dagene. De siste dagene har det versert rykter om en snarlig våpenhvile, men så langt er det ingen tegn på noen nedtrapping i voldshandlingene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!