- Må begynne helt på nytt

Foto: EDUARDO MUNOZ (REUTERS)

Haiti var i en stabil politisk periode. Nå må det uheldige landet starte helt på nytt, mener Haiti-ekspert.

13.01.10 14:51

Tirsdag kveld ble Haiti rammet av et jordskjelv målt til 7 på Richter skala. Store deler av hovedstaden Port-au-Prince er jevnet med jorden, og flere tusen mennesker er fryktet omkommet.

Tre millioner mennesker skal være direkte rammet av skjelvet. Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, noe som gjør dem svært sårbare for naturkatastrofer.

Bare i 2008 ble landet rammet av fire orkaner og stormer, som krevde flere hundre menneskeliv.

- Det er et land som er utsatt for enorme naturkatastrofer, både fordi det ligger i Karibia som er utsatt for årlige orkansesonger, og fordi det ligger i et jordskjelvbelte. Det er et land som er svært sårbart. Og så har man menneskeskapte naturkatastrofer fordi nesten all skog er hogget ned. Dette gjør situasjonen enda verre når de først blir utsatt for andre naturkatastrofer fordi det gir lite beskyttelse, sier Tone Faret, seniorrådgiver ved Norsk ressurssenter for fredsbygging, til Nettavisen.

- En monumental tragedie
I tillegg har landet blitt styrt med jernhånd av diktatorer i siste halvdel av forrige århundre.

- Haiti har aldri opplevd et godt styresett. Historisk sett har styret levd av befolkningen uten å gi noe tilbake, sier Faret, som er Norges fremste Haiti-ekspert.

De siste årene har den tidligere franske kolonien opplevd en viss demokratiseringsprosess, men tirsdagens jordskjelv vil trolig være et enormt tilbakesteg, og landet må trolig starte helt forfra.

- Det er en monumental tragedie for et land som endelig begynte å se et lys i tunnelen med en liten stabil og optimistisk periode. Istedenfor å konsentrere seg om investeringer og bedre styresett, så må de nå heller konsentrere seg om humanitær hjelp, sier Faret.

80 prosent fattigdom
En av bygningene som har rast sammen er FNs hovedkvarter i landet, noe som kan bidra til å svekke stabiliteten ytterligere.

- Det at FN er blitt så hardt rammet gjør situasjonen enda vanskeligere, sier Faret.

FN har om lag 9000 politimenn og soldater utplassert i Haiti med hensikt å bevare roen.

Den økonomiske utviklingen er dårlig stilt, og landet er rangert som 153 på FNs utviklingsindeks. Om lag 80 prosent av befolkningen lever i ytterst fattigdom.

- Vi snakker om det fattigste landet på den vestlige halvkule, så denne muligheten til å bedrive nødhjelpsarbeid selv, er begrenset, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Det er ikke gjennomført folketelling i Haiti siden 1982, men ifølge estimater er det om lag ni millioner innbyggere.

Styrt av diktatorer
I årene fra 1957 til 1971 ble landet brutalt styrt av legen François Duvalier, som fikk tilnavnet Papa Doc. Makten gikk deretter videre til sønnen Jean-Claude (Baby Doc) som fortsatte farens terrorregime.

Han ble avsatt av militæret i 1986. Men den urolige situasjonen i Haiti banet vei for et militærregime med nye diktatorer.

Men på begynnelsen av 1990-tallet startet en demokratiseringsprosess, hvor blant annet FN, USA og flere andre land innførte en økonomisk blokade i 1993 i et forsøk på å tvinge militærregjeringen til å gå av. Juntaen tillot tilstedeværelsen av amerikanske tropper for å overvåke overgangen fra et militærregime til et sivilt styre i 1993.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.