- Må betale 30 millioner

Foto: Ho (REUTERS)

Josef Fritzl (73) kan ha valgt å endre forklaring grunnet finansielle årsaker.

18.03.09 17:58

Josef Fritzl sjokkerte en hel verden da han valgte å endre forklaring i retten i St. Pölten onsdag formiddag.

Fritzl nektet straffskyld for drap og slavehold, men sa seg skyldig for voldtekt, incest, frihetsberøvelse og overgrep første dagen i retten.

Men Fritzl endret forklaring onsdag og erkjente straffskyld for både drap og slaveri.

Kom helt uventet
Dette kom også helt uventet på advokaten Rudolph Mayer som innrømmer at han ble svært overrasket, melder BBC.

Fritzl selv hevder det var den dramatiske vitneforklaringen til datteren Elisabeth som fikk ham til å endre standpunkt.

- Jeg erkjenner meg skyldig på alle tiltalepunkter, sa Fritzl i retten i St. Pölten onsdag formiddag.

I tillegg avga Elisabeths bror forklaring i retten i form av et videoavhør som ble avspilt for juryen. Her kom det fram at hele familien til Fritzl avskyr ham – selv barna som bodde i første etasje.

Det verserte også rykter om at Elisabeth befant seg inne i rettslokalene da hennes videoavhør ble avspilt for juryen og Fritzl tirsdag. Dette har en kilde tilknyttet saken bekreftet overfor Sky News. På pressekonferansen onsdag ville rettens talsmann Franz Cutka verken bekrefte eller avkrefte dette. Han fikk spørsmål om det fantes et eget rom i tilknytning til rettssalen der det var mulig for ofrene å følge rettssaken. Her svarte han at det ikke fantes et slikt rom.

Syv år i fengsel
Inntil onsdag virket det som Fritzls forsvarsstrategi var staket ut. Han ville bestride de alvorligste anklagene som er drap og slaveri.

Hvis han bare ble dømt for voldtekt, incest, overgrep og frihetsberøvelse, kunne han med god oppførsel ha sluppet unna med syv år i fengsel.

Men tirsdag kveld kan Fritzls verden ha kollapset. Han eier syv eiendommer, inkludert skrekkens hus i Amstetten. Men han er godt kjent med at hvis han blir dømt skyldig, så må han betale alle utgiftene tilknyttet terapi og behandling for hele familien, 24 år med tapt inntekt for datteren, samt rettsomkostninger.

Dette utgjør over 3,5 millioner britiske pund, skriver The Times, noe som tilsvarer 30 millioner norske kroner.

Advokaten og Fritzl hadde nok ønsket at en eventuell bokavtale ville kunne dra inn enorme summer, men det er trolig juridiske komplikasjoner som slår i hjel den planen.

Snuoperasjonen
En tidlig løslatelse ville ha sendt ham ut i verden både blakk og familieløs.

Dermed kan Fritzl ha kalkulert med at retten dømmer ham til livsvarig soning på en psykiatrisk klinikk – noe som anses for å være en bedre tilværelse enn et fengselsopphold.

Derfor kan han bevisst ha valgt denne snuoperasjonen med å fremstille seg som en angrende synder, med håp om at retten ville gi ham en slags strafferabatt ved å sende ham på psykiatrisk klinikk, skriver The Times.

Fritzl valgte også å vise fram ansiktet sitt tredje dagen i retten, noe som kan ha vært en symbolsk handling.

Torsdag faller dommen
Allerede torsdag faller dom i saken. Da får vi også vite om Fritzl uforbeholdne tilståelse hjelper ham noe i forhold til straffeutmålingen. Det endelige svaret på om dommen blir stående får vi tirsdag til uken, kom det fram på pressekonferansen onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.