- Må bombe Iran innen én uke

Foto: Mehdi Ghasemi (Ap)

Etter dette vil et angrep føre til at sivilbefolkningen blir rammet av radioaktiv stråling.

18.08.10 17:26

Det mener USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton. Bolton mener Israel må gjennomføre et angrep innen en uke dersom de vil hindre at Irans reaktor i Bushehr skal bli operativ.

Iran skal etter planen fylle reaktoren med en ny ladning med nukleært brennstoff 21. august. Etter dette vil et angrep mot reaktoren medføre katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.

Bolton sier et eventuelt angrep etter 21. august vil føre til at radioaktiv stråling vil spre seg utover og ramme sivile iranere.

- Så hvis Israel skal gjøre noe med Bushehr, så må de handle innen åtte dager, sa Bolton til Fox Business Network mandag.

Alvorlige konsekvenser
Norsk atomforsker bekrefter at et militær angrep etter 21. august kan få dramatiske følger.

- Det er riktig at konsekvensene vil være langt mer dramatiske ved å bombe reaktoren i Bushehr etter at den har fått brensel. Det er dessuten slik at uranbrensel vil inneholde mer radioaktivitet jo lengre det har stått i en reaktor i drift, så konsekvensene av bombing vil bare bli større og større etter oppstart av en reaktor, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Det var faktisk to reaktorer under bygging i Bushehr på 1970-tallet som ble bombet av Irak under krigen mellom de to landene på 1980-tallet. Disse var ikke ferdigstilt og hadde dermed ikke noe uranbrensel da de ble bombet. Det er den ene av de to reaktorene som russerne nå har bygd opp igjen. På samme måte bombet både Iran og Israel en reaktor utenfor Bagdad i respektivt 1980 og 1981 – Osirak-reaktoren, også kalt Tammuz-1. Israel bombet også det som de fleste tror var en nesten ferdig reaktor i Syria i september 2007. Ingen av gangene skal det ha vært brensel i reaktoren under bombingen, sier Kippe.

Bolton understreker at dersom angrepet ikke gjennomføres, vil Iran få en operativ atomreaktor – noe ingen av USAs eller Israels fiender i Midtøsten har.

HTML EMBED

- Neppe et primært mål
Vesten har lenge vært kritisk til Irans atomprogram, og mener landet forsøker å anskaffe seg atomvåpen. Iran hevder imidlertid at de har kun fredelige formål med atomprogrammet.

Men landets president Mahmoud Ahmadinejad har flere ganger truet med å utslette Israel fra kartet.

- Jeg bør legge til at reaktoren i Bushehr neppe er et primært mål for å frata Iran en mulighet til å produsere kjernevåpen. Den er ikke velegnet til å produsere våpenplutonium, og den vil være under grundig overvåking av IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået). Russland leverer brenselet og tar det tilbake igjen når det er brukt opp. Anrikningsanlegget i Natanz er regnet som et langt mer betydningsfullt mål i den sammenhengen. Samtidig representer sistnevnte et særdeles robust og godt beskyttet mål, sier Kippe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.