- Må drepes som en slange

Geriljalederen Joseph Kony må drepes som en slange, sier Ugandas statsminister, Apolo Nsibambi, i et eksklusivt intervju til TV 2 Nettavisen.

KAMPALA (TV 2 Nettavisen): Torsdag møtte statsministeren Redd Barna-leder Gro Brækken og flere andre representanter for Redd Barna for å diskutere situasjonen i Nord-Uganda.

Statsminister Apolo R. Nsibambi lovte organisasjonene hjelp, men var mest opptatt av hva han ville gjøre med Joseph Kony, som leder den fryktede geriljaen «Herrens motstandshær» (LRA).

- Mannen er gal. Han må utryddes, slo statsministeren fast.

- Dere må være klar over hva slags mann han er. Han er en ond mann. Skal vi få fred er det beste er å drepe han, sa Nsibambi til TV 2 Nettavisen etter møtet.

HTML EMBED

Tidligere har det vært flere forsøk på å få i gang forhandlinger med Joseph Kony. Denne uka skulle det etter planen holdes møter i Sør-Sudan. President Yoweni Museveni har gitt Kony 60 dagers frist for å overgi seg.

Nsibambi visste dessuten liten forhandlingsvilje i sin omtale av Kony under møtet med TV 2 Nettavisen.

- Man skal aldri utelukke noe. Men Kony vet ikke hva han vil. Han er gal. Kanskje vi kunne få han i terapi hvis vi får tak han, sier statsministeren.

Ifølge den regjeringstro avisen New Vision var heller ikke regjeringen i Uganda orientert om fredsmøtet i Sør-Sudan.

Råtass
I løpet av møtet med Redd Barna-representantene ga han rene ord for pengene.

- Dere synes kanskje jeg er for direkte. Kona mi sier jeg er en råtass. Men da får jeg i alle fall oppmerksomhet, slo Nsibambi.

Herrens motstanshær er beryktet for å bruke barnesoldater. I løpet av de siste 20 årene er minst 26.000 barn bortført. Jentene blir gitt bort til kommandanter som «koner» og slaver.

Krig
Apolo Nsibambi kan ikke love at barnesoldatene blir spart når regjeringsstyrkene jakter på LRA-soldatene.

- De skyter mot oss. Hvordan skal vi kunne slåss mot LRA hvis vi la være å skyte mot noen av de som skyter mot oss? Det er krig. I krig blir folk drept, sa han.

Han er skuffet over at det internasjonale samfunnet ikke hjelper Uganda i jakten.

- Konflikten i nord omfatter Sudan og Kongo. Det er en internasjonal konflikt. Hvis vi bare hadde fått hjelp til overvåking av områdene i nord hadde vi tatt Kony for lenge siden. Men det internasjonale samfunnet gjør ingenting. De bare prater. Det er frastøtende, dundret statsministeren under møtet.

Ikke tvang
I løpet av de siste månedene har antall angrep fra Herrens motstandshær gått ned. Hjelpeorganisasjonene frykter at regjeringen vil bruke det som en unnskyldning for å tømme flyktningleirene for tidlig.

Statsministeren hevdet han var klar over problemet.

- Hvis noen føler seg utrygge, skal ingen tvinge dem tilbake til hjemstedene sine, sa han.

Flyktningene i leirene blir ikke bare angrepet av LRA. Ofte blir de utsatt for overgrep av soldater fra de ugandiske hæren eller regjeringsvennlige militsgrupper. Nsibambi innrømmet at det var problemer lovte at de ansvarlige ville bli straffet.

Realistisk
Nsibambi lovte også at hjelpeorganisasjonene vil får den støtten de trenger.

- Vi blander oss ikke opp i hvordan dere vil bruke pengene deres. Hæren og politiet vil sørge for flyktningenes sikkerhet, lovte han.

Generalsekretær for Redd Barna i Norge, Gro Brækken, var optimistisk etter møte.

- Det som er bra, er at han er realistisk i forhold til sikkerhetssituasjonen. Vi må fortsatt jobbe i leirene. Det vi ikke vet, er hvor mye regjeringen vil prioritere utdanning av barna i leirene, sier hun.

Brækken mener det er et dilemma at regjeringen ikke kan garantere for barnesoldatenes sikkerhet.

- Vi har vært opptatt av å finne måter å unngå at barna blir drept når hæren jakter på Kony. Det er de oppmerksomme på. Jeg tror vårt fokus har hjulpet. Mange av Konys ledere har blitt drept uten at barnesoldatene har blitt rammet, sier Brækken.

Fredag feirer presidenten Museveni 20 års-dagen for maktovertakelsen i 1986.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.