- Må ha fått hjelp på flyplassen

Foto: (AP/Scanpix)

Hvis noen smuglet sprengstoff om bord i de russiske flyene som styrtet, må de ha fått hjelp av ansatte på flyplassen, mener svensk terrorekspert.

Magnus Norell ved det svenske Totalforsvarets Forskningsinstitut tror ikke flystyrtene i Russland tirsdag var ulykker.

- -- Sannsynligheten for at det skulle dreie seg om rene ulykker er naturligvis svært liten, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Spor av sprengstoff
Russiske etterforskere har funnet spor av eksplosiver på restene av ett av ulykkesflyene, meldte russiske medier fredag. Etterretningstjenesten FSB framholder at minst en av de to flystyrtene skyldtes terrorisme.

- Sannsynligheten for at det skulle dreie seg om rene ulykker er naturligvis svært liten, sier Magnus Norell ved det svenske Totalforsvarets Forskningsinstitut til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han tilføyer at hvis det virkelig dreier seg om terrorisme, må terroristene ha hatt hjelp på bakken.

Hexogen
Ifølge en talskvinne for den russiske sikkerhetstjenesten FSB inneholdt det ene flyvraket spor av sprengstoffet heksogen, som oftere omtales som RDX. Dette stoffet skal ifølge talskvinnen ha vært brukt av tsjetsjenske separatister i bombeangrep mot boligblokker som i 1999 krevde mer enn 200 menneskeliv i Moskva og den sørrussiske byen Volgodonsk.

Tsjetsjenia
Russisk politi jaktet fredag på de pårørende til en 27 år gammel tsjetsjensk kvinne som hadde billett til ett av ulykkesflyene. Ingen har meldt kvinnen savnet.

Hun oppga det tsjetsjensklydende navnet Amantij Nigajeva da hun kjøpte billetten.

De to flyene styrtet med få minutters mellomrom sent tirsdag kveld, det ene ved Tula sør for Moskva og det andre 800 kilometer lenger sør nær Rostov ved elva Don.

Letemannskaper hadde fredag ennå ikke funnet spor av denne kvinnens levninger i vraket av flyet som styrtet ved Tula. De russiske nyhetsbyråene Interfax og Itar-Tass gjentok fredag meldinger om at både flyet Tu-154 som styrtet ved Tula og Tu-134-maskinen som styrtet ved Rostov hadde en kvinnelig tsjetsjensk passasjer om bord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag