*Nettavisen* Nyheter.

- Må regne med at det kommer hit

Foto: HO (REUTERS)

Storbritannia har påvist to tilfeller av svineinfluensa, og i Mexico er 149 døde. Nasjonalt Folkehelseinstitutt antar at viruset vil komme til Norge.

27.04.09 22:56

Britiske helsemyndigheter bekrefter mandag at to personer i Storbritannia har blitt smittet med svineinfluensa, melder Reuters.

Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen, er ikke overrasket over at svineinfluensa er påvist i Storbritannia.

- Det er som forventet sånn som vi har sett utviklingen de to siste døgnene. Vi regner med at når det har kommet til Europa, så kan det komme til Norge - så det er vi forberedt på. Vi må også regne med at det kommer hit, sier Iversen til Nettavisen.

Han understreker at det allerede er tre tilfeller som undersøkes i Norge, ett i Hagesund og to i Tromsø, men at det foreløpig ikke er blitt påvist her til lands. Mandag kveld ble det derimot kjent at de to personene i Tromsø ikke er smittet med viruset.

Innlagt på sykehus
De to personene i Storbritannia er innlagt på sykehus i Airdire i nærheten av Glasgow i Skottland. Dette er de to første bekreftede tilfellene av svineinfluensa i Storbritannia.

- Jeg kan bekrefte overfor dere denne kvelden at de to tilfellene hvor vi hadde mistanke om svineinfluensa, har testet positiv, sier den skotske helseminister Nicola Sturgeon til journalister mandag kveld.

- Jeg er glad for å kunne opplyse om at begge er på sykehus og er på bedringens vei, sier Sturgeon.

Påvist i fem land
Så langt er viruset påvist hos mennesker i Mexico, USA, Canada, Spania og nå Storbritannia. Videre frykter meksikanske myndigheter at 149 dødsfall kan knyttes opp mot det dødelige svineinfluensaviruset, melder Sky News. Over 1600 skal være smittet i Mexico, og i USA er det påvist 40 tilfeller av svineinfluensa.

Flere personer i Norge, Sverige, Danmark, New Zealand og Israel er innlagt på sykehus med mistanke om å være smittet av svineinfluensa.

Det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging slår fast mandag at svineinfluensaen smitter mellom mennesker, og bærer influensalignende symptomer, melder Reuters.

Les også: Mistanke om svineinfluensa i Tromsø

Øker trusselnivået
Samtidig melder Reuters mandag kveld at Verdens helseorganisasjon (WHO) øker trusselnivået for en mulig pandemi etter et flere timer langt hastemøte.

Trusselnivået var mandag satt til 3, hvor det høyeste nivået er 6. WHO har nå oppjustert trusselnivået til 4.

Har du tips om svineinfluensa? Send sms og mms til 1930 eller e-post til tips@nettavisen.no

Nivå 4 betyr at WHO mener det er en potensiell fare for at viruset kan smitte fra menneske til menneske og forårsake lokale utbrudd.

Videre opplyser WHO-talsmann Gregory Hartl at amerikanske myndigheter har igangsatt de første stegene med å utvikle en vaksine, men det kan ta flere måneder før en vaksine mot svineinfluensa er klar.

Finnes ingen vaksine
Det finnes ingen vaksine mot den dødelige svineinfluensaen, men flere medikamenter kan begrense sykdomsbildet, deriblant Tamiflu.

Norske myndigheter har et lager på 1,4 millioner doser med Tamiflu. Dette kan behandle 30 prosent av den norske befolkningen, skriver Aftenposten. Norge investerte i lageret med Tamiflu i frykt for spredning i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.