RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/EPA

- Mafia ville lage plutonium

Sist oppdatert:
Italienske myndigheter etterforsker en mafiaklan som er anklaget for smugling av atomavfall for å lage plutonium.

Den såkalte 'Ndrangheta-mafiaen skapte overskrifter verden over da de i en feide drepte seks menn i Tyskland. Nå er de anklaget for å ha smuglet radioaktivt avfall til Somalia, og for forsøk på ulovlig produksjon av andre kjernefysiske materialer, skriver avisa The Guardian.

To av mafiosiene fra Calabria-klanen blir etterforsket sammen med åtte tidligere ansatte i det statlige atomforskningsbyrået Enea.

De åtte fra Enea er mistenkt for å ha betalt mafiosoene for å håndtere atomavfallet på 1980-og 1990-tallet. De holdt da til ved Eneas hovedbase i Rotondella.

‘Ndrangheta har tidligere vært anklaget for å være Europas ledende importør av kokain takket være sine forbindelser med kolombianske karteller.

En funksjonær for Enea avviser anklagene om samarbeid med mafiaen.

- Enea har alltid arbeidet innenfor regelverket og under streng nasjonal og internasjonal overoppsyn, sier den anonyme funksjonæren.

En av sjefene i Enea skal ha betalt mafiaen for å bli kvitt 600 tromler med giftig og radioaktivt avfall fra Italia, Sveits, Frankrike, Tyskland og USA. Målet skal ha vært Somalia.

500 tromler ble fraktet med skip fra Livorno. De øvrige 100 tromlene var det ikke plass til, og de skal ha blitt hemmelig begravet i regionen Basilicata sør i Italia.

Ifølge en tyster unngikk klanmedlemmene å begrave avfallet i Calabria. Delvis på grunn av sin kjærlighet til hjemstedet, og delvis fordi hulene der allerede er fulle av kidnappingsofre.

Politiet leter også etter tromler de tror 'Ndrangheta har dumpet nær byen Matera. En tyster sier til etterforskere at mafian også skal ha sprengt hele skipslaster med atomavfall og senket dem utenfor kysten av Calabria.

- 'Ndrangheta har ingen moral. Hvis det er penger å tjene på en aktivitet, har de ingen problemer med å involvere seg i kjernefysisk avfall om det så skal være, sier Nicola Gratteri, som etterforsker skyteepisoden i Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere