RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mamma hadde ingen penger

Foto: Scanpix/Reuters
Nafisa (14) og millioner av andre barn går på jobben i dag.

Nafisa Adams (14) er spinkel, men sterk. I ett år har hun jobbet som bærer på markedene i Ghanas hovedstad Accra, og båret klær, kjeler, sko og mat for kjøpere og selgere i sitt store hvite fat fra klokka fire hver morgen fram til kvelden.

Tirsdag 12. juni markeres den internasjonale dagen mot barnearbeid, men fortsatt går millioner av barn over hele verden på jobben hver dag. Bare i Ghana er 1,2 millioner barn i jobb, ifølge Reuters.

Savner mamma
For ett år siden dro Nafisa sammen med søsteren sin fra hjembyen Walewale i det fattige Nord-Ghana for å finne seg arbeid i hovedstaden. Men fjortenåringen savner moren og hjemmet.

- Mamma hadde ingen penger. Hun ville ikke at jeg skulle komme hit, men jeg ser etter penger, sier Nafisa til Reuters.

Hun tjener seks kroner dagen på arbeidet som bærer. Det meste sparer hun for en dag å kunne dra hjem igjen.

Studier viser at når barn først begynner å tjene penger, er det vanskelig å få dem tilbake på skolebenken selv når skolen er gratis, som i Ghana.

- Når de får penger i hendene, blir de businessbarn. De tenker ikke lenger på skolen, sier representanten for FNs arbeidslivsorganisasjon ILO i Ghana, Matthew Dally, til Reuters.

Barn ut av kakaofarmer
I Ghana fokuseres det nå på å forsøke å få slutt på barnearbeid på kakaofarmene, noe som har blitt gjenstand for internasjonal kritikk flere ganger de siste årene. Sammen med Elfenbenskysten produserer Ghana to tredeler av verdens kakao, og tusenvis av barn ned til fem år arbeider på farmene.

På grunn av reaksjonene jobber landene nå intenst for å bedre situasjonen på disse farmene, og få barna tilbake til skolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere