RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Man må regne med hevnaksjoner

Foto: AFP PHOTO (Scanpix)
Sist oppdatert:
Verdens mest ettersøkte mann Osama bin Laden drept av amerikanske spesialstyrker.

USAs president Barack Obama kunngjorde søndag at amerikanske spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Bin Laden anses for å være mesterhjernen bak terrorangrepene mot New York og Washington D.C. 11. september 2001. Terrorangrepene krevde rundt 3000 menneskeliv.

Les også: - Vi har drept bin Laden
Les også: Børsjubel på bin Ladens død

Terrorangrepet er årsaken til at tidligere president George W. Bush lansert krigen mot terror, og invaderte Afghanistan høsten 2001.

To av bin Ladens koner og fire av hans barn ble pågrepet i aksjonen, melder arabiske medier. Bin Laden skal ha blitt skutt i hodet, men dette er ennå ikke bekreftet fra offisielt hold.

Leder for Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken, sier at drapet på bin Laden er en milepæl i krigen mot terror.

- Det er kjempeviktig. Dette er på mange måter den første store seieren i krigen mot terror. Krigen mot terror har vær preget av mange feilgrep og tilbakeslag, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Nettavisen.

- Fikk hjelp av pakistansk etterretning
Bin Laden ble skutt og drept i byen Abbottabad, som ligger 100 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden. Ifølge amerikanske medier ble bin Laden bedt om å overgi seg før spesialstyrkene avfyrte de dødelige skuddene på verdens mest ettersøkte mann.

- Han er funnet i en bolig i Abbottabad som er en garnisonsby og hovedkvarter for det pakistanske militærakademiet. Det gjør det vanskelig å tro at han ikke har hatt støttespillere i det pakistanske statsapparatet. Så det kommer nok en diskusjon mellom USA og Pakistan. USA vet at Pakistan taler med to tunger når det gjelder krigen mot terror, sier Harpviken.

Det er velkjent at elementer i den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI har vært viktige støttespillere for Al-Qaida. Men denne problemstillingen har alltid blitt håndtert av amerikanerne på en diplomatisk måte på bakrommet.

- Det som gjør det vanskelig med dette, er at det må håndteres offentlig. De har alltid prøvd å gjøre det smidig, men dette er jo kjent for hele verden. Og hvis det nå viser seg at det har vært støttespillere i det pakistanske statsapparatet, så må de (USA) vise offentlig at de protesterer høylytt, sier Harpviken og legger til at dette vil sette forholdet mellom USA og Pakistan på en prøve.

Krigen i Afghanistan
Det var artikkel 5 i Nato-traktaten som førte til at alliansen samlet seg bak en krig i Afghanistan for å ta Taliban, som aktivt skjulte Osama bin Laden. Artikkel 5 tilsier at alle medlemsland i Nato forplikter seg til å stille opp for ethvert medlemsland som blir angrepet.

- Hvordan vil drapet på bin Laden prege krigen i Afghanistan?

- Dette gir en mulighet til å skape en ny dynamikk. Nøkkelen når det gjelder Afghanistan, er om man kan få den afghanske Taliban i en politisk prosess. En av de store hindringene er at Al-Qaida og Taliban har vært allierte, sier Harpviken.

- Med bin Laden ryddet av veien, så gir det en mulighet for amerikanerne til å tenke mer alvorlig på en politisk løsning og gjør det mer akseptabelt å sette seg ned ved forhandlingsbordet med Taliban, sier Harpviken.

Dermed kan innsatsen i Afghanistan få en mer politisk preget innsats.

- Hvor svekket er Al-Qaida-nettverket.

- Det er vanskelig å si. Evnen til å gjennomføre internasjonale, spektakulære angrep har åpenbart vært svekket de siste årene.

Kan føre til hevnaksjoner
Men Harpviken utelukker ikke at drapet på verdens mest ettersøkte mann kan føre til hevnaksjoner.

- Rundt om i verden med den dagsaktuelle situasjonen må man regne med at lysten til å gjennomføre et angrep, helst mot amerikanske interesser, er stor på grunn av hevnmotiv og samtidig for å vise at man fortsatt er operativ, sier Harpviken.

Dette er grunnen til at amerikanske ambassader rundt om i verden er satt i høy beredskap.

Harpviken sier det blir vanskelig for Al-Qaida å fylle Osama bin Ladens rolle.

- Det virker som at Ayman al-Zawahiri er den mest sannsynlige kandidaten. Han er den eneste som er godt kjent både innenfor og utenfor Al-Qaidas rekker. Det er viktig for dem å gå ut og demonstrere.

Pakistanske medier var raskt ute med å frigjøre det som angivelig var bilder av liket til Al-Qaida-lederen. Men nå viser det seg at bildene skal være falske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere