*Nettavisen* Nyheter.

- Mange vet ikke engang at de er dømt til døden

Foto: (Fotomontasje)

Minst 45 kvinnelige gjestearbeidere risikerer å bli halshogget.

14.01.13 15:31

Saudi-Arabia ble i forrige uke fordømt av vestlige land etter å ha henrettet en srilankisk hushjelp, som var mindreårig da hun ble dømt til døden.

Rizana Nafeek (24) var, ifølge sin egen fødselsattest, mindreårig da barnet hun passet døde i 2005. Hun ble dømt til døden for drap på ungen. Onsdag forrige uke ble dødsstraffen effektuert ved halshogging.

Tall fra menneskerettsorganisasjoner viser at over 45 kvinnelige hushjelpere sitter fengslet i Saudi-Arabia med dødsdommer, skriver The Observer. En av straffemetodene i Saudi-Arabia er halshogging.

Flere menneskerettsorganisasjoner sier at Saudi-Arabias 1,5 millioner gjestearbeidere mangler rettsbeskyttelse.

- Det saudiarabiske rettsvesenet er preget av vilkårlige arrestasjoner, urettferdige rettssaker og strenge straffer. En hushjelp som opplever mishandling og blir utnyttet av en arbeidsgiver, vil kanskje forsøke å rømme og blir deretter anklaget for tyveri, sier Nisha Varia ved Human Rights Watch i en uttalelse.

- Vet ikke at de er dødsdømt
Mer enn 120 gjestearbeidere sitter fengslet med dødsstraffer i Saudi-Arabia, ifølge The Observer. Over 45 av dem skal være kvinnelige hushjelpere.

- Mange av disse såkalte gjestearbeiderne i Saudi-Arabia er asiatiske hushjelpere. Det som er gjennomgående i disse sakene, er den totale mangelen på rettssikkerhet. Flere kvinner vet ikke engang at de er dømt til døden fordi de ikke har skjønt hva som har skjedd under rettsforhandlingene som pågår på arabisk, og fordi de ikke har tilgang på tolk, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jan Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Ofte har de ikke forsvarsadvokat heller, sier Egenæs.

- Det vi også har kunnet peke på i mange av disse sakene, er at det er grunn til å tro at når tiltalte har begått et drap, så ville det i andre rettsomstendigheter ha blitt formildende omstendigheter tilknyttet seksuell trakassering. Jeg sier ikke at det gjelder for alle de 45 sakene, men det har kommet fram i mange av sakene vi har sett på, sier Egenæs.

- Det bør være en faktor i rettssakene, ikke nødvendigvis med frifinnende grunn, men en formildende omstendighet, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tina Stilson (Nettavisen)

Mishandling
Én av de 45 hushjelperne som risikerer henrettelse, er 27 år gamle Tuti Tursilawati binti Warjuki fra Indonesia. Hun ble dømt til døden for å ha drept sin arbeidsgiver etter et angivelig voldtektsforsøk i 2010.

Siti Zainab, som også er fra Indonesia, ble dømt til døden for å ha knivdrept sin kvinnelige arbeidsgiver i 1999. Hun erkjente straffskyld, men saudiarabiske rettsmyndigheter kritiseres for ikke å ha tatt hensyn til bekymringsmeldinger om kvinnens mentale tilstand.

En tredje indonesisk hushjelp, Satinah binti Jumadi Ahmad (40), ble i 2007 arrestert for drapet på sin kvinnelige arbeidsgiver. Det verserer flere versjoner av hva som skjedde. Ifølge en versjon ble drapet begått i selvforsvar da arbeidsgiveren gikk til fysisk angrep på hushjelpen. Ifølge en annen versjon skal hushjelpen ha fått et sammenbrudd etter flere måneder med mishandling.

Asiatiske gjestearbeidere kommer som oftest fra fattige kår i land som Sri Lanka, Indonesia og Filippinene. De søker lykken i Saudi-Arabia hvor de tilbys lukrative jobber, men ofte ender de opp i jobber med slavelignede arbeidsforhold, og er fratatt enhver form for rettssikkerhet om de blir anklaget for noe kriminelt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Fordømmer Saudi-Arabia
Amnesty mener Saudi-Arabia må styrke rettighetene til gjestearbeidere, og ta menneskerettighetene på alvor.

- Oppfordringen må gå til Saudi-Arabia om at de må tre inn i det moderne samfunnet og sette opp et rettssystem som kan utgi rettferdige dommer, sier Egenæs.

Rizana Nafeek, som ble halshogget i forrige uke, ble dømt for å ha kvalt en to år gammel baby til døde. Selv hevdet hun at babyen døde av kveling ved et uhell under mating.

Norge var et av flere land som fordømte henrettelsen.

- Vi ber saudiarabiske myndigheter om å etterleve sine internasjonale forpliktelser. Vi oppfordrer dem samtidig til å stanse gjennomføringen av henrettelser og arbeide for å avskaffe dødsstraff, sa utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

69 mennesker skal ha blitt henrettet i Saudi-Arabia i fjor. Året før var antallet 79 henrettelser, ifølge menneskerettsgrupper.

Kilder: The Guardian, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.