RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Markedsadgangen forverret i EØS-perioden

Norge har ikke greid å få til en bedre markedsadgang til EU. I realiteten er markedsadgangen blitt forverret i hele EØS-perioden, mener styreleder Lisbeth Berg-Hansen i FHL Havbruk.

Havbruksnæringen ser framover etter to-tre svært vanskelige år. Markedsadgang og markedstilpasning er hovedutfordringene i den perioden norske oppdrettere og fiskeeksportører nå går inn i.

- Våre handelsbetingelser er blitt forverret både som en følge av at tidligere frihandelsavtaler er erstattet med dagens EØS-betingelser etter hvert som EU er blitt utvidet. Samtidig har viktige konkurrentland inngått nye bilaterale handelsavtaler med bedre vilkår, eller som en følge av at landene er blitt en del av handelsblokkene. For fiskeri- og havbruksnæringen har EØS-avtalen vært et vedvarende handelspolitisk problem, sa Berg-Hansen.

FHL-lederen anmodet norske myndigheter om å organisere arbeidet med handelspolitiske spørsmål annerledes. Hun mener tiden er inne for å samle handelspolitikken i ett departement igjen.

I dag er arbeidet med handelspolitiske saker delt mellom Utenriksdepartementet (EØS-avtalen og WTO-saker), Nærings- og handelsdepartementet som har ansvar for EFTA-området og deler av EØS-avtalen, samt Fiskeridepartement og Landbruksdepartement som bidrar på respektive sektornivå.

Denne strukturen gir etter Berg-Hansens mening for dårlig fokus og operativ kraft i arbeidet med handelspolitiske spørsmål.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere