*Nettavisen* Nyheter.

- Mary kan beholde barna

Mary Donaldson Foto: afp/scanpix

Mary Donaldson vil ha foreldrerett på lik linje med kronprins Frederik hvis ekteskapet skulle ende i skilsmisse, mener det danske hoffet. I praksis har hun derimot lite å stille opp med.

Diskusjonen har blusset opp etter at aviser i Marys hjemprovins, australske Tasmania, har skrevet at den kommende kronprinsessen har skrevet under på at kronprins Frederik får foreldreretten ved en eventuell skilsmisse. Det danske hoffet avviser historien.

- Mary Donaldson er fullstendig likestilt med kronprins Frederik. Loven om foreldremyndighet gjelder også de kongelige. Det er ingen forskjel, sier Henrik Gam, kontorsjef ved hoffets Kabinettsekretariat, til B.T.

Ingen særavtale
Han avviser at det er inngått noen særavtale, og sier det til syvende og sist kan være opp til domstolene å avgjøre spørsmålet om foreldreretten, hvis partene ikke selv klarer å bli enige.

I danske medier har det blitt stilt spørsmål ved om Mary eventuelt kan ta med seg sine eventuelle barn – inkludert tronarvingen – og flytte hjem til Australia. Henrik Gam sier dette bare er mulig hvis domstolene tilkjenner henne foreldremyndigheten alene, eller hvis kronprins Frederik er enig i flyttingen.

Selv om hoffet bedyrer at Mary og Frederik er likestilte, mener monarkiekspertene at det vil se annerledes ut i praksis. Når det gjelder kongehuset har regenten det siste og avgjørende ordet i alle rettstvister.

Kan ikke stevnes for retten
- Både Mary og kronprins Frederik tilhører Dronningens Hus, som det heter i den gamle loven. Og her bestemmer Dronningen. Når Frederik blir konge, er det han som bestemmer, og dermed er ikke Frederik og Mary likestilt lenger, sier professor dr. juris Ditlev Tamm til avisen. Selv om Frederik velger å følge de vanlige danske reglene, kan de kun følges til en viss utstrekning, mener eksperten.

- Det er jo vanskelig å forestille seg at Mary Donaldson flytter hjem til Australia med kronprinsen, sier han. Ditlev Tamm legger til at det etter dansk lov ikke er mulig å anlegge sak mot et medlem av kongehuset. Det innebærer at Mary ikke kan stevne Frederik for retten for å få tilkjent foreldremyndigheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.