*Nettavisen* Nyheter.

- Massivt valgfusk

Lederen av presidentvalget i Haiti, Rene Preval, påstår massivt valgfusk tvinger haitiere til opprør.

15.02.06 04:06

Preval leder valget etter å ha fått 48,7 prosent av stemmene når 90 prosent av alle valgsedlene er talt opp. Han trenger 50 prosent for å unngå nok en valgrunde. Nå sier han massivt valgfusk er årsaken til at han ikke allerede har blitt erklært president i landet.

- Enten grove feil eller juks
Massive opptøyer satt i scene av hans støttespillere har så langt krevd ett menneskeliv. Samtidig sier FN-observatører at ingenting tyder på at valget ikke har gått riktig for seg.

- Vi er overbevist om at det enten har vært grove feil i opptellingen eller et massivt valgfusk. Hvis resultatene som står nå blir satt som endelige vil vi protestere mot dem. Folket vil fortsette å demonstrere, sa Preval til BBC tirsdag.

Samtidig ba han sine støttespillere om å respektere andres rettigheter mens de demonstrer.

Urolig
Demonstranter som støtter Preval sa tirsdag at FN-styrkene som overser valget, og som har vært på plass i Haiti siden Jean-Bertrand Aristide ble kastet som president i 2004, hadde skutt inn i folkemengdene. Dette ble tilbakevist av den brasilianske ledelsen av FN-styrken.

Demonstrasjonene mandag endte med at minst ett menneske ble drept. Tirsdag hadde demonstrasjonene avtatt noe i styrke, men det er forventet at en erklæring om en ny valgrunde vil føre til sterkere protester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.