*Nettavisen* Nyheter.

- Med oss kommer det nye århundret

Det demokratiske parti under ledelse av den tidligere geriljalederen Hashim Thaci har erklært seier i parlamentsvalget i Kosovo.

18.11.07 04:29

- Med vår seier i dag begynner det nye århundret, erklærte Thaci til jublende tilhengere, seks timer etter at stemmelokalene stengte.

Koalisjon
Ifølge en foreløpig stemmeopptelling har Thacis parti fått omtrent 35 prosent av stemmene, mens Kosovos Demokratiske liga får rundt 22 prosent, melder Reuters.

Hvis dette gjenspeiler det totale valgresultatet, vil Thacis parti måtte inngå en koalisjon for å sette sammen en administrasjon.

Kosovos avtroppende statsminister, Agim Caku, advarer de politiske partiene mot å vikle seg inn i langtrukne forhandlinger om en koalisjon, men heller bruke de kommende ukene på å forberede seg på uavhengigheten.

Det demokratiske parti er dannet på grunnlag av Kosovos frigjøringshær, som gjorde opprør mot Serbia i 1998. Landet var da styrt av Slobodan Milosevic. Krigen resulterte i at nærmere en million sivile flyktet og førte til at Nato intervenerte i 1999. Siden da har provinsen vært administrert av FN og beskyttet av Nato.

Mot selvstendighet
Med dette valgresultatet blir det trolig Thaci som vil lede Kosovos uavhengighetserklæring fra Serbia. Han har lovet å erklære selvstendighet umiddelbart etter 10. desember.

Det er dødlinjen for en rapport fra russiske, amerikanske og europeiske meklere om forsøket på å finne fram til et kompromiss mellom Serbia og Kosovos etnisk albanske majoritet på 90 prosent.

Noen av Kosovos politiske ledere har uttrykt skepsis mot en umiddelbar uavhengighetserklæring dersom forhandlingene ikke fører til enighet innen fristen. De mener Kosovo bør vente til rapporten er klar før de avgjør det rette tidspunktet for en uavhengighetserklæring.

Serbia advarer Kosovo mot en unilateral tilbaketrekning og sier det vil true stabiliteten I regionen. Etter to års forhandlinger mellom Kosovos albanske ledere og den serbiske regjeringen har man ikke kommet nærmere noen enighet om provinsens framtidige status.

Samtidig har grupper med maskerte og væpnede menn begynt å vise seg i gatene og truer med å gå til kamp dersom provinsen ikke blir uavhengig.

Lav deltakelse
Valgdeltakelsen var svært lav, under 50 prosent. Det er den laveste valgdeltagelsen siden krigen.

- Dette handler ikke om uavhengighet. Deltakelsen var lav fordi folk er deprimerte. Dette handler om den økonomiske situasjonen - ikke vann, ikke strøm, ingen jobber, sier analytiker Berat Buzhala i Daily Express.

Selve valgkampen var dominert av løfter om å gjøre noe med arbeidsledigheten på 60 prosent, minimale utenlandske investeringer og omfattende korrupsjon.

Valget ble også boikottet av den serbiske minoriteten, som fulgte oppfordringen fra Beograd om ikke å legitimere et parlament som truer med å erklære uavhengighet i løpet av uker.

-Ikke overbevisende
Analytiker Agron Bajrami sier den lave valgdeltakelsen tyder på at folk er lei av den manglende framgangen i hverdagen.

- De fleste av partiene har ikke lykkes i å overbevise velgerne om at de har en løsning på en situasjon som de aller fleste vurderer som en krise, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.